Jadroliniji ‘gori’ pa joj država ulijeva 52 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 16. prosinac 2021. u 07:23
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Novac je osiguran rebalansom državnog proračuna.

Nova žrtva pandemije je likvidnost i stabilno poslovanje državnog pomorskog prijevoznika, riječke Jadrolinije, kojeg Vlada spašava jučerašnjom odlukom. Intervenirala je odobrenom državnom potporom od 52 milijuna kuna za nepokrivene fiksne troškove. Time će se spriječit negativni učinci na stanovništvo i gospodarstvo, neizravno će to osjetiti pomorstvo i turizam, dok će se pozitivni učinci neizravno širiti i na ostale gospodarske grane, navodi se u odluci.

Novac je osiguran rebalansom državnog proračuna za 2021. i projekcija za 2022. i 2023., u okviru pozicije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture u pandemiji, a za subvencije javnim tvrtkama u poteškoćama. Ministarstvo je prijavilo državnu potporu EK te će, kako se tvrdi, dokazati spojivost državne potpore s pravilima o njima.

Da tvrtki ‘gori’ pokazatelj je hitna provedba; ističe se da državnu potporu treba dodijeliti do kraja 2021. zbog rješavanja potreba Jadrolinije, u pogledu neposredne likvidnosti koja se proteklih mjeseci pojavila zbog pandemije, kad je normalno funkcioniranje tržišta ozbiljno poremećeno ovom krizom, i prema ministru Olegu Butkoviću, uvidom u novčani tijek Jadrolinije utvrđen je nedostatak sredstava za redovno poslovanje i održavanje operacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close