Jadran u predstečaju pozitivan

Autor: Suzana Varošanec , 24. srpanj 2017. u 22:00
Aktivnosti su usmjerene na povećanje doradnih poslova/Thinkstock

Utvrđene tražbine dobavljača iznose oko 70 milijuna kuna, od čega 10 milijuna kuna čine tražbine Porezne uprave.

Tvornica čarapa Jadran nema nikakvih poteškoća s ispunjavanjem obveza u postupku predstečajne nagodbe, štoviše u usporedbi s brojnim dužnicima koji s time imaju problema – primjer je Viadukt, prednjači kao pozitivan primjer te se može reći i da je Jadranov predstečaj – atipičan, izjavila je za Poslovni dnevnik stečajna upraviteljica Vidonija Miletić Plukavec.

Od njezina imenovanja u svibnju na funkciju povjerenika rad ovog dužnika se nadzire, s time da je ovih dana prošla i faza ispitivanja tražbina u kojoj je utvrđeno da potraživanja Porezne uprave Ministarstva financija iznose oko 10 milijuna kuna. Na prošlotjednom ročištu inače je utvrđeno da Jadran ima ukupno 70-ak milijuna kuna dugova prema dobavljačima te tri razlučna vjerovnika. Slovenskom Glotexu osigurana tražbina iznosi 3,7 mil. kn, zatim Zagrebačkoj banci 6,2 mil. kn, dok je HBOR-ova tražbina utvrđena u iznosu od 3,5 mil. kuna, ali nije naveden iznos razlučnog prava.

Tražbine dva vjerovnika djelomično su osporene zbog pogrešnog izračuna kamata temeljem čega oni mogu pokrenuti parnice. Po pravomoćnosti sudskog rješenja na redu je sama završnica Jadranovog predstečaja, što znači da se u rujnu očekuje ročište na kojem će dužnik predstaviti izmijenjeni plan restrukturiranja kao izvedenicu iz prijeko potrebnih korekcija postojećeg plana za razliku iznosa osporenih tražbina, iako pritom doznajemo da ne postoje ni sudske ni zakonske zapreke za dodatne intervencije u plan. Kako stvari s time stoje najranije će biti poznato osam dana uoči održavanja ročišta, s obzirom na to da će novelirani plan restrukturiranja u tom roku biti dostupan javnosti.

"Velika je stvar što Jadran u predstečaju uredno isplaćuje plaće, ali i to što pozitivno posluje, što bi trebalo biti presudno za daljnji tijek", kaže Miletić Plukavec. Poslovanje u prvih šest mjeseci, prema direktoru Vinku Barišiću, u znaku je 8%-tnog rasta prihoda od prodaje (19 mil. kuna) u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu veći su za 12%, a veleprodaje za 21%, no za 18% niži su prihodi od prodaje vlastitih proizvoda u maloprodajnoj mreži. Prodaja domaće trgovačke robe kompatibilnog asortimana kroz Jadranovu maloprodaju ima blagi pad u odnosu na prethodnu godinu. Poslovne aktivnosti usmjerene na povećanje udjela doradnih poslova za cilj imaju optimalnu iskorištenost raspoloživih kapaciteta te održanje postojećeg broja radnika (oko 150 na kraju lipnja).

Komentirajte prvi

New Report

Close