Iz Plave Lagune se također pohvalili: Stižu prosječno 7% veće plaće za zaposlenike, sobaricama 10% više

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2018. u 11:47
FOTO: Press

Dar u naravi iznosit će maksimalno dozvoljenih 600 kuna, umjesto dosadašnjih 400 kuna, radnici imaju regres i božićnicu.

Socijalni partneri u Plavoj Laguni potpisali su danas nekoliko sporazuma i aneks kolektivnog ugovora kojim povećavaju plaće, ali i položaj i ostala prava svojih zaposlenika.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Uprava Plave lagune dovršili su pregovore o pravima radnika Plave lagune i Istraturista za 2018. godinu, a koji su rezultirali ujednačavanjem prava radnika obje kompanije, s obzirom na pripajanje Istraturista d.d. Plavoj laguni. Tako od 1.1.2018. Kolektivni ugovor Plave lagune d.d. vrijedi za sve radnike u društvu, odnosno proširuje se odmah i na radnike bivšeg Istraturista, što će olakšati daljnje poslovanje i zajamčiti jednaka prava svim radnicima.

>> Valamar Riviera povećava ukupne plaće za 11,5 posto s naglaskom na osnovna zanimanja

>> FOTO: Valamar otvorio novi hotel za sezonce koji ima vlastitu kupaonicu, Wi-Fi, vrt s roštiljem, PlayStation…

Također, dogovoreno je i povećanje osnovne plaće za sve radnike u visini od 4% od počevši od 1. lipnja 2018. godine. Na taj će način doći do povećanje ukupnih materijalnih prosječnih prava za radnike u destinaciji Poreč u visini od  gotovo 5 posto, odnosno destinaciji Umag preko 9 posto.

Pored ujednačavanja prava iz Kolektivnog ugovora, dodatno će se povećati plaća pojedinim radnicima i grupama radnika, a posebice radnicima koji obavljaju poslove sobarice i onih koji su s njima povezani u prosjeku dodatnih 10%.

Prema riječima sindikalnih čelnika najbolji status u turističkim kompanijama imaju radnici Plave Lagune, koja je prvo podigla plaće radnicima, a nakon što je Vlada RH donijela odluku o neoporezivanju  smještaja i prehrane sezonskih radnika, sve „uštede“ nastale tom odlukom, pretočila je u prava radnika.

Naime, Plava Laguna prva je turistička kompanija koja je odlučila „uštede“ nastale izmjenama pravilnika o porezu na dohodak pretočiti u prava radnika. U dogovoru s predstavnicima sindikata Plava Laguna je dogovorila kako će počevši od 1. veljače, subvencionirati usluga toplog obroka 50 posto za sve koji nisu korisnici usluge personalnog smještaja, s obzirom da korisnici personalnog smještaja od ranije imaju osiguran besplatan topli obrok.

„Plava laguna kontinuirano unaprjeđuje prava svojih radnika, kao i uvjete smještaja i boravka radnika na našim destinacijama. Ove godine uložit ćemo čak 10 posto kapitalnog budžeta, odnosno 50 milijuna kuna u unaprjeđenje personalnog smještaja. S povećanjem kvalitete uvjeta rada, kao i smještaja nastavit ćemo i dalje, jer smo svjesni da razvoj počiva na zadovoljnim radnicima“, poručuju iz Plave Lagune.

Također, u dogovoru sa sindikatom u Plavoj Laguni za 2018. godinu dar u naravi iznosit će maksimalno dozvoljenih 600 kuna, umjesto dosadašnjih 400 kuna! Plava Laguna na razini materijalnih prava koja ostvaruju radnici predstavlja jednu od najuspješnijih turističkih kompanija u Hrvatskoj. Osim na uvećanu plaću od 1.6.2018., radnici Plave Lagune mogu računati i na regres za godišnji odmor od 70,00 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, jednokratne isplate od po 500,00 kuna bruto za lipanj i srpanj,  božićnicu u visini maksimalno neoporezivog iznosa od 2500 kuna, odnosno na razmjerni dio za radnike koji su radili kraće od 12 mjeseci, a duže od 2 mjeseca, kao i na dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close