IT tvrtkama je sve potrebnije osiguranje tehnološke profesionalne odgovornosti

Autor: PD VL native tim , 09. studeni 2023. u 22:00
Tin Lesić, izvrsni direktor Ano Insurance Solutions/Luka Stanzl/PIXSELL

Tin Lesić, izvršni direktor Ano Insurance Solutionsa, govori o sve većim rizicima i Tech PI osiguranju.

Ubrzani rast IT industrije i novih tehnologija učinio je tržište, kao i poslovanje sve zahtjevnijim. Globalno tržište traži sve više, a na prvom mjestu je sigurnost.

O najčešćim rizicima s kojima se IT tvrtke mogu susresti, te načinima na koje se od njih mogu osigurati, razgovarali smo s Tinom Lesićem, izvršnim direktorom Ano Insurance Solutions, koja više od 20 godina aktivno sudjeluje i gradi tržište osiguranja u Hrvatskoj.

Jača kredibilitet tvrtke

Osim financijske zaštite, Tech PI osiguranje štiti i profesionalni kredibilitet pokazujući klijentima da tvrtka svoje profesionalne odgovornosti shvaća ozbiljno.

Koji su najčešći rizici s kojima se IT tvrtke mogu susresti i kako se mogu zaštititi?
S ubrzanim rastom IT industrija postaje sve zahtjevnija, a bez obzira na mnoge provjere i procedure pogreške se ipak mogu dogoditi. One mogu biti svakojake – od nepažnje, povrede intelektualnog vlasništva, pogrešnog predstavljanja, nemogućnosti isporuke usluga kako je ugovoreno pa do grešaka ili propusta u profesionalnim savjetima ili uslugama, kršenja ugovora ili gubitka i oštećenja dokumentacije.

Kada gledamo rapidnu ekspanziju IT industrije nije čudno da zadnjih godina raste i potražnja za osiguranjem od tehnološke profesionalne odgovornosti koje se popularno zove još i Tech PI osiguranje. Takvo osiguranje može dati pokriće za, recimo, pravnu obranu programera, kao i za odštetu klijentu, a može zaštititi tvrtke ili pojedince od potencijalno teških financijskih posljedica.

Što sve pokriva Tech PI osiguranje?
Recimo da neka tvrtka za IT usluge, dok instalira osnovni operativni sustav za klijenta, slučajno pusti virus na jedno od klijentovih računala koji se zatim putem servera proširi tvrtkom i zahvati i njezine urede van te zemlje. Kako je za to vrijeme posao klijenta efektivno zamrznut na nekoliko dana, a i to mu sigurno uzrokuje financijski gubitak, vrlo je vjerojatno da će klijent takav gubitak nastojati nadoknaditi od IT tvrtke. Ili ako, recimo, programer softvera kreira program za tvrtku koji sadrži grešku, a ta greška uzrokuje značajan gubitak tvrtki, ona može tužiti programera zbog propusta.

Osiguranje od tehnoloških grešaka i propusta, poznato i kao osiguranje od tehnološke profesionalne odgovornosti ili Tech PI, je vrsta osiguranja koja pruža pokriće za tehnološke profesionalce, najčešće IT tvrtke, koji se mogu suočiti s tužbama ili odštetnim zahtjevima zbog potencijalnih i navodnih profesionalnih grešaka ili propusta, a važno je jer su tehnološki profesionalci često uključeni u složene projekte s visokim ulozima, gdje greške mogu biti skupe. Ono je zapravo specijalizirani oblik osiguranja od profesionalne odgovornosti a posebno je dizajnirano da zaštiti profesionalce u tehnološkoj djelatnosti.

25

godina posluje tvrtka ANO u Hrvatskoj i za klijente u osiguranje plasirali su više od 300 milijuna eura

Po čemu se ANO kao brokerska tvrtka razlikuje od osiguravajućih kuća? Koje su prednosti za klijenta?
Mi smo, recimo to tako, spona su između klijenta koji se u svojemu poslovanju susreće s određenim rizicima i osiguravatelja, a trebate nas uvijek kada želite osigurati rizike i ugovoriti police koje odgovaraju vašim potrebama, a pogotovo ako unutar tvrtke nemate zaposlenike specijalizirane za osiguranje, što je u Hrvatskoj čest slučaj. Upravo zato možemo ponuditi najviše dodane vrijednosti za klijenta, koji bi bez naše pomoći možda odabrao proizvod koji ga lošije štiti.

Kada su jednom rizici za klijenta definirani, a time i potreba za osiguranjem, naša preporuka klijentima kod izbora određenog osiguranja ili osiguratelja uzima u obzir niz faktora, a iznos premije svakako nije jedini, a niti najvažniji parametar. Klijentima pomažemo i kod šteta, upravljamo administrativnim i stručnim procesima, a njima time oslobađamo vrijeme da se bave svojim poslovanjem. Poslujemo u Hrvatskoj već gotovo 25 godina i u tom smo razdoblju za klijente u osiguranje plasirali više od 300 milijuna eura.

Kako teče postupak ugovaranja Tech PI osiguranja?
Tech PI osiguranje najlakše je ugovoriti putem ovlaštenog brokera a mi u ANO u tome imamo golemo iskustvo. Tim brokera pomoći će vam da dobro procijenite svoje potrebe – od potrebne razine pokrivenosti i iznosa osiguranja koji odgovaraju vašim potrebama do vrste usluga koje pružate. Uzet ćemo u obzir i potencijalne rizike s kojima se suočavate i visinu ugovora koje zaključujete, zatim ćemo za vas istražiti i usporediti ponude više osiguravajućih kuća kako bi našli policu koja najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu.

Pomoći ćemo vam ispuniti upitnike s informacijama o vašem poslovanju koji služe za izradu profila rizika, te ćemo posredovati u pregledu vaše financijske evidencije, pregleda ranijih šteta i slično. No ono što je najvažnije je da za vas i vašu tvrtku odaberemo najkonkurentniju ponudu osiguranja koja je u potpunosti prilagođena vašim trenutnim potrebama i da ugovorimo optimalno pokriće.

Je li ono nužno samo velikim IT tvrtkama?
Osiguranje je i dalje nedovoljno korišteno u hrvatskoj u odnosu na zapad, Europu pa i zemlje u okruženju, a budući da i imamo pravu ekspanziju jakih i propulzivnih IT tvrtki usudio bih se reći da je potrebno gotovo svima koji izlaze na zapadna tržišta.

Osim financijske zaštite, jer takvo osiguranje može osigurati pokriće troškova pravne obrane i štete u slučaju tužbe ili drugog pravnog zahtjeva, ovo osiguranje štiti i profesionalni kredibilitet pokazujući klijentima da svoje profesionalne odgovornosti shvaćate ozbiljno i da ste posvećeni zaštiti njihovih interesa.

Neki klijenti, posebno u sjevernoj Americi i zapadnoj Europi, zbog svojih internih procesa mogu i zahtijevati da imate ovu vrstu osiguranja da biste uopće mogli raditi s njima, pa ovakvo osiguranje može pomoći i vašoj konkurentnosti jer će te na temelju njega vjerojatno privući više lukrativnih poslova. Nije zanemarivo niti saznanje da ste zaštićeni – a koje vam omogućuje da se bezbrižno usredotočite na ključni dio posla koji stvara najveću vrijednost.

Komentirajte prvi

Organizator
Glavni partner

New Report

Close