IT poduzetnik daje Varteksu veliki vjetar u jedra

Autor: Suzana Varošanec , 25. travanj 2022. u 07:00
Kao primjer aktivnog uključivanja vlasnika, Varteks postaje atraktivan i za druge tvrtke u sličnoj situaciji/E. Elveđi/PIXSELL

Stjepan Čajić koji u varaždinskom tekstilcu drži 14,5% dionica pristupit će dugu tvrtke.

Ne tako davno, odnosno tek prije nekoliko godina varaždinska tekstilna kompanija Varteks je dobila novu vlasničku strukturu pa je iznova krenula u jačanje svoje tržišne pozicije, dok je s druge strane u višekratnim transakcijama monetizacije “non core” imovine ‘bildala’ likvidnost radi podmirenja obveza, uključujući i kreditne te za isplatu plaća oko 900 radnika.

Riječ je o potezima aktualne Uprave u cilju oporavka kompanije od velikih dugovanja u koje je tvrtka dospjela tijekom mandata ranijeg vodstva, i to pod dodatnim pritiscima zbog izloženosti novim rizicima u okolnostima pogoršavanja tržišnih prilika. No, Varteks svemu odolijeva, iako očito to nije jednostavan zadatak za Upravu!

Zanimljiva ‘operacija’
Nije tajna da je pandemija dovela cijelu tekstilnu industriju u velike probleme, pa tako i Varteks koji je pretrpio značajne udarce, no trenutno novu perspektivu dodatno nagovještaju informacije o zanimljivoj “operaciji” u pravnoj formuli pristupanja dugu Varteksa od strane njihovog drugog po veličini dioničara.

Kao primjer aktivnog uključivanja vlasnika, Varteks postaje atraktivan i za druge tvrtke u sličnoj situaciji, ako njihovi vlasnici, svojim financijskim angažmanom, žele poboljšati poziciju tvrtke.

Naime, najnovijom Varteksovom javno dostupnom informacijom potvrđuje se da je sklopljen Ugovor o uvjetima pristupa i podmirenja duga, što u središte pozornosti dovodi njihovog velikog dioničara Stjepana Čajića s adresom u zapadnohercegovačkoj županiji u općini Grude.

Sam Čajić nije dostupan za pojedinosti, ali kako stoje stvari ‘silenzio stampa’ i nakon potvrde sklopljenog ugovora znak je da treba pričekati na vjerojatno skorašnju kompanijsku objavu u vezi realizacije ugovora čime će se pozicija Varteksa unaprijediti.

203

posto lani je porasla bruto dobit Čajićeve tvrtke Stype CS, na 1,1 milijun kuna

Tako je trenutno Uprava Varteksa putem Zagrebačke burze priopćila tek ono što je i njoj poznato, a to je da je 21. travnja sklopljen Ugovor o uvjetima pristupa i podmirenja duga dužnika s dioničarom Stjepanom Čajićem.

“Ugovorom su regulirani uvjeti pod kojim će g. Stjepan Čajić pristupiti dugu Varteksa prema kreditorima Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak i Zagrebačkoj banci”, navodi se u njihovom priopćenju. Međutim, na naš upit predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić ističe da će pristupanje dugu i podmirenje za Varteks imati dobar učinak.

“Očekujemo da će kompaniju snažno pogurati naprijed!”, kazao je Babić. U finalu provedbe odredbi ovoga ugovora po načelnim ocjenama funkcioniranja samog mehanizma, inače u domaćoj praksi slabo poznatog zbog malog broja slučajeva u kojima je došlo do primjene instituta pristupa dugu u pravilu u insolvencijskim postupcima što ovdje nije slučaj, kao mogući značajni učinci se procjenjuju upravo oni na planu pozicije kompanije prema vjerovnicama financijskim institucijama – jer Varteks više neće biti njihov dužnik.

S druge strane raste izloženost prema vjerovnicima dioničarima, u konkretnom slučaju i prema pristupatelju dugu dužnika kao vjerovniku koji kao veliki dioničar drži oko 14,5 posto udjela u Varteksu.

99,2

posto imaju udjel poslovni prihodi Stype CS-a u ukupnim prihodima kompanije

Nagrađivani inovator
Čajić se nakon Nenada Bakića koji je najveći pojedinačni dioničar (38,14%) svrstava u sam vrh, ali po svemu sudeći kompanija bi njegovim uključivanjem trebala “lakše disati”: to znači dobiti i povoljnije uvjete otplate duga, a u operativnom poslovanju steći će uvjeti za novo kreditno zaduženje.

Što se Čajića tiče, diplomiranog inženjera sa zagrebačkog FER-a koji je svojedobno osvojio zlato za Londonskom sajmu inovacija, očito se radi o financijski snažnom investitoru, uvjerenom u budućnost Varteksa, koji je kao startup poduzetnik u IT branši aktivan na hrvatskom tržištu preko brzorastuće tvrtke Stype CS sa zapaženim operacijama i na međunarodnom tržištu

Njezin prokurist Tomislav Dujmović za Poslovni dnevnik je rekao da tvrtka danas zapošljava oko 90 ljudi. Stype CS je registriran prije 10-ak godina, a lani ostvario značajan rast prihoda – s iznosa od 11,7 milijuna kuna u 2020. ukupni prihodi su porasli na 22,1 milijuna kuna u 2021., a isto tako i bruto dobit: s 370.039 u 2020. porasla je 1,1 milijun kuna (+203%).

Analizirajući strukturu ukupnih prihoda, poslovni prihodi društva lani su iznosili 21,95 milijuna, pa njihov udio u ukupnim prihodima iznosi 99,21%. Lani je Stype CS-ostvario poslovni rezultat u iznosu od 918.814 kuna koji je odlukom društva raspoređen u zadržanu tako da tvrtka na toj poziciji ima nešto više od 5 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Od nekretnina ste skoro sve rasprodali što se unovčiti dade. Nedavno ste i pogon u Novom Marofu prodali, pa lokacije u centru grada Varaždina ste  Austrijancima prodali. Znači, poslovanje vam nije održivo. Još malo pa nestalo!

New Report

Close