Investicija od pola milijarde dolara korak prema IPO-u Infobipa u New Yorku

Autor: Zoran Vitas/VL , 30. studeni 2021. u 14:30
Trojac koji je pokrenuo istarsku kompaniju Silvio i Roberto Kutić i Izabel Jelenić/Infobip

Kreditno financiranje po iznimno povoljnim uvjetima svrstalo je Infobip u tech kompanije visokog rasta i velike vrijednosti.

Nakon što su lani postali prvi naš jednorog, IT tvrtka koja je premašila vrijednost od milijardu dolara, i ova je godina za Infobip bila podjednako dinamična. Trebalo je vremena popisati sve događaje koji su 2021. bili vezani za tu istarsku kompaniju.

Prije par tjedana vodnjanski je gigant preuzeo još jednu američku tvrtku, Peerless Network, globalnog pružatelja Voice over IP usluge, da bi onda ostvario i kreditiranje od 500 milijuna dolara gdje je glavni financijski savjetnik bio Morgan Stanley, a glavni investitori među ostalim kreditni fondovi kojima upravljaju Ares Management Corporation te BlackRock.

Na tom valu naprijed
Prikupljanje investicija od pola milijarde dolara Silvio Kutić, direktor tvrtke najavio je u svibnju za što je rekao da je preduvjet za prvu javnu ponudu dionica tvrtke u SAD-u.

“Kreditno financiranje od 500 milijuna dolara, po iznimno povoljnim uvjetima, svrstalo je Infobip u skupinu tehnoloških kompanija visokog rasta i velike vrijednosti koje su koristile sličan oblik financiranja.

70

startupova iz 40 država svijeta u programu podrške Startup Tribe koji su pokrenuli ove godine

Dio iznosa iskorišten je za kupnju Peerless Networka, ali ostalo je i za druge potrebe, organski rast i daljnje akvizicije. Industrija u kojoj se Infobip nalazi akcelerira i spremno idemo na tom valu naprijed, rekao je Kutić za Večernji list te dodao kako je cilj razvijati se prema ‘liquidity’ događaju, najvjerojatnije kroz IPO u New Yorku, kada budu ispunjeni svi faktori.

U svibnju je Infobip objavio i akviziciju irske IT kompanije Anam Technologies, vodećeg svjetskog pružatelja SMS firewall usluge. Infobip je ove godine pokrenuo i program Startup Tribe usmjeren na pronalaženje i okupljanje najinovativnijih domaćih i svjetskih startupa te ubrzanje i praćenje njihova rasta i razvoja.

U programu danas okupljaju više od 70 startupa iz gotovo 40 država svijeta. Mogu aplicirati za iznose od 10.000 do 60.000 dolara, kao vrijednosti korištenja Infobipovih komunikacijskih tehnologija.

U Infobipu će uvijek istaknuti kako su tvrtka njezini zaposlenici. Posljednja velika vijest govori o pokretanju ESOP-a (Employee Stock Option Plan), dodjele opcijskih dionica tvrtke svim trenutačnim i budućim zaposlenicima.

Zaposlenici generiraju rast
“Model opcijskih dionica za zaposlenike (ESOP), koji ima primjenu na globalnoj razini, pokrenuli smo 2017. po uzoru na tvrtke iz Silicijske doline. Alocirali smo 10% udjela tvrtke, a tada smo krenuli i s dodjelom opcija pojedinim zaposlenicima koji su se pokazali ključnima za rast i poslovanje.

Ovo sad je novi početak za Infobip. Kad smo proširili ESOP na sve sadašnje i buduće zaposlenike Infobipa, uspjeh tvrtke i njihovi individualni uspjesi bit će još snažnije povezani. Upravo zaposlenici generiraju rast tvrtke, a Infobip je izrastao toliko brzo baš zahvaljujući njihovu talentu, trudu i predanom radu.

Time im tvrtka želi zahvaliti, nagraditi ih i još jače motivirati za ambiciozan plan rasta ubuduće. Radeći sjajno za kompaniju, naši zaposlenici kreirat će i sebi vrijednost nakon određenog vremena”, rekao je Silvio Kutić nedavno za Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close