Intra Lightingu za poticanje izvoza 77.000 eura iz PHARE-a

Autor: Ksenija Kale , 21. veljača 2011. u 22:00

Projekt ‘Mali dio hrvatskog svjetla u Europi’ proširio je opseg izvoza tvrtke i unaprijedio konkurentnost proizvoda

Mali dio hrvatskog svjetla u Europi projekt je za koji je tvrtka Intra Lighting bespovratno dobila 77.456 eura iz programa PHARE 2006.

Zahvaljujući financijskoj pomoći iz toga programa za male i srednje poduzetnike Europske unije poduzeće iz Čazme specijalizirano za proizvodnju unutarnje rasvjete uspješno je dovršilo projekt ukupno vrijedan 104.683 eura. “Informacije o EU programu PHARE ‘Potpora za povećanje konkurentnosti i izvoza hrvatskih malih i srednjih poduzeća’ dobili smo preko Hrvatske udruge poslodavaca. Kontinuirano razvijamo svoje proizvode, uvodimo nove tehnologije i izrazito smo izvozno orijentirani. Tvrtka je redoviti sudionik na većim europskim sajmovima Euroluce Milano, Light + Building Frankfurt. Upravo su to bili osnovni kriteriji EU programa”, pojašnjava direktorica Intra Lightinga Marica Tičak.

Bez većih teškoća
Ideja projekta razvijena je tijekom veljače 2008. godine. Projektna dokumentacija pripremana je do kraja travnja. Četiri faze evaluacije projekta trajale su do prosinca 2008. kada je odobren i potpisan ugovor. U pripremi projekta sudjelovala su tri zaposlenika, a u provedbi pet zaposlenika. U pripremanju dokumentacije za prijavu na natječaj pomogla im je tvrtka Poslovni park Bjelovar i njihova konzultantica Tatjana Badrov. Podršku tijekom provedbe projekta imali su od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. “Naš projekt “Mali dio hrvatskog svjetla u Europi” je imao dva specifična cilja: povećati opseg izvoza i unaprijediti konkurentnost proizvoda. Prilikom konzultacija s razvojnom agencijom Poslovni park Bjelovar, uz kratku prezentaciju i razradu projektne ideje, dobili smo potvrdu da naša ideja zadovoljava uvjete EU natječaja. Za realizaciju ciljeva utvrdili smo četiri glavne aktivnosti: modernizaciju izvoznih proizvoda primjenom novih tehnologija, implementaciju sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001, treninge zaposlenika i sudjelovanje na međunarodnom sajmu u Milanu”, prisjeća se Tičak. Tvrdi da je način pripreme dokumentacije, provedbe i praćenja učinkovitosti koji definira Europska komisija vrlo sličan našem načinu upravljanja tvrtkom te da stoga nisu imali većih poteškoća. Važno je napomenuti da je kompletna dokumentacija na engleskom jeziku i zato je bitno u tim uključiti ljude koji uz visoku razinu stručnih znanja dobro vladaju jezikom.

Čekaju nove natječaje
Projekt je Intra Lightingu omogućio povećanje marketinške komponente u poslovanju s naglaskom na promidžbu i plasman rasvjete, jačanje kadrovske osnove kroz zapošljavanje i usavršavanje mladih ljudi, povećanje produktivnosti i veću dodanu vrijednost finalnog proizvoda. “Znanja, vještine i iskustvo stečeno tijekom pripreme i provedbe EU projekta vrlo su korisna. Sigurno ćemo se ponovno javljati na natječaje koji će biti usklađeni s našim razvojnim ciljevima. Reference koju smo stekli poštivanjem svih načela i zahtjeva Europske komisije sigurno će nam pomoći i u evaluaciji naših budućih prijava”, zaključuje Marica Tičak.

Poticanje razvoja

Učenje o pravilima poslovanja
“Sredstva programa EU su bespovratna i namijenjena poticanju razvoja gospodarstva. Poduzetnicima možemo savjetovati da shvate EU fondove kao priliku za stjecanje značajnih financijskih sredstava uz istovremeni proces razvoja vlastitih ljudskih resursa i stjecanje znanja o zahtjevima i pravilima poslovanja unutar EU. Ako imate viziju unapređenja poslovanja, nemojte oklijevati već se prijavite na natječaj, kaže Marica Tičak, direktorica Intra Lightinga.

Komentirajte prvi

New Report

Close