Institut za primijenjenu ekologiju Oikon proširio poslovanje na Sloveniju

Autor: Darko Bičak , 15. veljača 2021. u 22:00
Dalibor Hatić, direktor Instituta Oikon, koji posluje već 23 godine/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Već dugo smatram da bi osnivanje poduzeća u Sloveniji bio pravi put uspješniji rad i ispunjenje naše misije, kaže direktor Oikona.

Iako je situacija oko korona krize prodrmala gospodarstvo, posebice prekogranično poslovanje, ima i primjera poput zagrebačke tvrtke Oikon koja je upravo ovo razdoblje iskoristila za međunarodnu ekspanziju.

Naime, Oikon – Institut za primijenjenu ekologiju iz Zagreba, koji se 23 godine bavi poslovima zaštite prirode i okoliša i upravljanjem prirodnim resursima, proširio je ovih dana poslovanje izvan granica Hrvatske otvorivši u Ljubljani podružnicu “Oikon Si – Inštitut za trajnostni razvoj” u suradnji sa slovenskim partnerom tvrtkom Cedars.

Kako pojašnjava Dalibor Hatić, direktor Instituta Oikon, Hrvatska i Slovenija ovom su sinergijom dobile konzultantsku tvrtku i institut s izuzetno širokim spektrom usluga i specijalnosti iz područja održivog razvoja, po čemu je jedinstvena u regiji.

Zahtjevna izvedba

Zahtjevi koje društvo danas na razini Europske unije stavlja po pitanju bilo kojeg plana razvoja, bio on na strateškoj ili na razini pojedinačnog zahvata, sve su kompleksniji.

Detaljnost i opseg obrada u razvoju pripremnih dokumentacija, poslovi stručnog nadzora, izvještavanje na različitim razinama zahtijevaju široko postavljenu stručnu platformu koja se može nositi s tim zahtjevima i pružati kompetentnu i cjelovitu konzultantsku pomoć korisnicima.

Stoga su, kako sami ističu, prepoznavši tu potrebu, dva poslovna partnera iz Hrvatske i Slovenije odlučili ujediniti svoje kompetencije i ekspertize i osnovati novo poduzeće koje može ponuditi cjelovitu uslugu, ne samo iz područja ekologije, već i održivog razvoja.

Oikon Si tako pruža specijalizirane usluge iz područja održivog razvojnog planiranja, ekonomskih i društveno-ekonomskih stručnih područja poput studije izvodljivosti, ekonomske analize intervencija itd. Tu su i različite evaluacije EU programa i projekata te međunarodne razvojne pomoći. Pored navedenog Oikon Si pružat će i sve usluge iz portfelja hrvatskog Oikona.

Pravi put

“Tijekom godina uspješno smo surađivali s raznim slovenskim tvrtkama i stručnjacima te pažljivo pratili što i kako rade i kojim problemima se bave. Već dugo smatram da bi osnivanje poduzeća u Sloveniji bio pravi put za daljnji razvoj te suradnje i uspješniji rad i ispunjenje naše misije.

Priroda i okoliš ne poznaju državne granice. Slovenija i Hrvatska prirodni su partneri koji dijele mnogo toga zajedničkog”, objasnio je Hatić.

1400

ugovora za više od 300 klijenata odradio je Oikon dosad, među ostalim i u Bugarskoj, Turskoj, Velikoj Britaniji

Direktorica novoosnovanog instituta Oikon Si i konzultantske tvrtke Cedars iz Slovenije, Polona Čufer Klep, naglašava da Oikon ima velik izvor znanja i kompetencija na području primijenjene ekologije, ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji, dok Cedars ima znanje i iskustvo u management consultingu, financijskom savjetovanju i IT transformacijama.

Oikon u Hrvatskoj zapošljava 50-ak inženjera, magistara i doktora znanosti koji pokrivaju čak 18 strukovnih područja, dok u Sloveniji trenutačno imaju dvoje zaposlenih.

Sam Oikon je u protekle 23 godine odradio više od 1400 ugovora za više od 300 klijenata, a od 2003. godine ima status znanstvenog instituta.

Ovlašten je za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša i prirode, nositelj je licencije za izradu šumskogospodarskih planova, ima dopuštenje za obavljanje poslova zaštite i očuvanja kulturnih dobara, a registriran je i za obavljanje geodetske djelatnosti.

Osim u Hrvatskoj, tvrtka je radila na projektima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Albaniji, Kosovu, Bugarskoj, Turskoj, Velikoj Britaniji i na Cipru, te surađuje s vodećim konzultantskim kućama diljem Europe.

Komentirajte prvi

New Report

Close