Inovacija iz GlobalLogica – Inzulinska pumpa za veću kvalitetu života dijabetičara

Autor: Promo , 14. studeni 2022. u 22:00
Tim GlobalLogica iz Hrvatske koji je razvio novu generaciju inzulinske pumpe/PD

Hrvatski tim se sastoji od desetak vrhunskih inženjerki i inženjera koji zajedno s internacionalnim timovima sudjeluju u razvoju nove generacije softvera koji se ugrađuju u samu inzulinsku pumpu.

14. studenoga je Svjetski dan šećerne bolesti, a građane se između ostalog poziva da iskoriste prednosti modernih tehnologija. Upravo na tom tragu softver hrvatskih inženjera pomaže da pumpa imitira gušteraču te omogućuje kontinuiranu opskrbu organizma inzulinom

Prema istraživanjima jedan od glavnih faktora zadovoljstva softverskih inženjera svojim poslom je rad na zanimljivim i izazovnim projektima koji mijenjaju status quo i oblikuju budućnost. Više od 28.000 zaposlenika GlobalLogica, od čega 150 u Hrvatskoj, radi na nizu značajnih projekata u raznim industrijama za najveće brandove na svijetu.

Najsuvremeniji način inzulinske terapije

Preuzimanje od strane Hitachija sredinom prošle godine bilo je snažan vjetar u leđa i za GlobalLogic Croatia, pa je broj inozemnih projekata još više porastao. Jedan od takvih projekata je razvoj i unapređivanje nove generacije inzulinske pumpe.

 

Suzana Jagust Kolevski

“Radimo na softveru koji će omogućiti najsuvremeniji način inzulinske terapije, koja pacijentima osigurava kontinuiranu opskrbu organizma inzulinom u promjenjivim, prilagodljivim i preciznim dozama tijekom 24 sata. Na neki način uređaj imitira gušteraču, pa su iznenadne inzulinske reakcije svedene na minimum”, kaže Suzana Jagušt Kolevski, Team Lead Manager u GlobalLogic Croatia.

Hrvatski tim se sastoji od desetak vrhunskih inženjerki i inženjera koji zajedno s internacionalim timovima sudjeluju u razvoju nove generacije softvera koji se ugrađuju u samu inzulinsku pumpu.

Impact Beyond the Code

No, kao što glasi trenutačan slogan jedne od GlobalLogic kampanja – Impact Beyond the Code – posao inženjera u GlobalLogicu nije samo kodiranje, već puno više od toga. “Korištenje inzulinske pumpe značajno povećava kvalitetu života oboljelima od dijabetesa te im omogućava veću fleksibilnost i slobodu.

Primjerice, oni više ne moraju imati strogo kontrolirane i unaprijed planirane rasporede obroka ili bavljenja fizičkom aktivnosti. Na dnevnoj bazi nailazimo na svjedočanstva pacijenata kojima upravo taj proizvod pomaže u uspostavi bolje kvalitete života”, kaže Jagušt Kolevski te dodaje kako se razvoj inzulinske pumpe ubraja u najosjetljiviju kategoriju vezano za procjenu i eliminaciju rizika od mogućih ozljeda korisnika pri korištenju, pa će ovaj uređaj proći vrlo strogi proces certificiranja od strane regulatornih tijela.

Tehnologija sveprisutna u zdravstvu

Inzulinska pumpa je samo jedan od brojnih primjera kako softver pomaže u povećanju kvalitete zdravstvenih usluga.

Danas na svijetu postoje uređaji koji rade iznimno složene operacije, a njima mogu upravljati liječnici na drugom kraju svijeta. Istovremeno smo svjedoci mnogih rješenja čija adekvatna informatička i digitalna infrastruktura omogućavaju jednostavnije dijagnosticiranje i liječenje te izravno utječu na dobrobit ljudi i potencijalno mogu spasiti ljudske živote.

“Kada bismo mogli izdvojiti jedno područje u kojem je tehnologija ostavila najveći trag, to bi definitivno bio sustav zdravstva”, mišljenja je Jagušt Kolevski.

New Report

Close