Ingra ulazi u energetiku! Prvo solarna elektrana, potom ‘zeleni’ vodik

Autor: Darko Bičak , 15. srpanj 2021. u 14:01
Danko Deban, predsjednik Uprave Ingre/Tomislav MiletiĆ/PIXSELL

Među prvim projektima je solarno-vodikova elektrana snage 3,3 MW, na Ingrinom zemljištu u Poslovnoj zoni Ivanić Grad. Radi se o investiciji od 10 milijuna eura.

Nakon završetka velikog financijskog, operativnog i kadrovskog restrukturiranja, Ingra širi djelatnost i ulazi u energetski i nekretninski biznis. Prije koji dan su o toj promjeni obavijestili investitore i javnost putem Zagrebačke burze, a Poslovni dnevnik doznaj da Ingra već radi na jednom konkretnom i to velikom energetskom projektu za koji bi dozvole trebali dobiti u narednih nekoliko tjedana.

Radi se o solarno-vodikovoj elektrani koja će imati instaliranu snagu od 3,3 MW, a izgradit će se na Ingrinom zemljištu u Poslovnoj zoni Ivanić Grad. Kako pojašnjava Danko Deban, predsjednik Uprave Ingre, radi se o ukupnoj investiciji od 10 milijuna eura, a računaju i na sredstva iz Europskog plana za oporavak – NextGenerationEU.

“U proteklom razdoblju Ingra je propustila dosta povoljnih prilika za ulazak u sektor obnovljivih izvora energije te smo sada odlučili da, ako želimo biti konkurentni, ići s nečim novim. Radi se o prvoj hrvatskoj sunčanoj elektrani u kojoj će se elektrolizom dobivati zeleni vodik.

Plan je da ovaj projekt u Ivanić Gradu, gdje imamo 50 tisuća četvornih metara zemljišta uz autocestu, razvijamo u tri faze. U prvoj fazi ćemo izgraditi klasičnu solarnu elektranu snage 3,3 MW te ostaviti prostor i instalacije za vodikov pogon.

U drugoj fazi ćemo instalirati postrojenje za proizvodnju vodika, a u trećoj fazi želimo izgraditi veliku punionicu vodika na komercijalnoj osnovi”, kaže Deban te dodaje da očekuje da bi ta punionica mogla biti velika priča jer se nalazi na prometnoj autocesti koja povezuje zapadnu i jugoistočnu Europu, transverzali Berlin – Istanbul.

“Zemljište oko Ivanić Grada je u proteklom razdoblju dosta kontaminirano naftnim bušotinama i čitavom infrastrukturom, a za to te je zelena energija možda i najbolji način da se taj prostor oplemeni i “ozeleni”, smatra prvi čovjek zagrebačke građevinsko-energetske tvrtke. Ingra u ovaj energetski projekt kreće sama, naravno uz stručnu i znanstvenu podršku zagrebačkih Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) te Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Elektrana u Ivanić-Gradu trebala bi biti samo prva u nizu sličnih koje Ingra kani razvijati u RH/PD

“Možda smo malo presamouvjereni, ali procijenili smo da imamo dovoljno stručnog znanja i iskustva iz gotovo svih značajnih energetskih projekata koji su se zadnjih desetljeća razvijali u Hrvatskoj i šire.

U restrukturiranju smo se i dodatno kadrovski ekipirali te sam uvjeren da ovo možemo izgurati sami”, ističe Deban.Elektrana u Ivanić Gradu bi trebala biti samo prva u nizu sličnih koje Ingra planira razvijati u Hrvatskoj.

Deban pojašnjava da će se fokusirati na razvoj ovakvih energetskih postrojenja na otocima te ruralnim i energetski nerazvijenim područjima Hrvatske gdje bi stanovništvo i gospodarstvo kroz jedan projekt dobilo energetsku samodostatnost. Ističe da su već u kontaktu s nekoliko jedinica lokalne samouprave gdje ima potrebe za ovakvim energetskim projektom.

Iako ovakvih elektrana, koje energiju sunca i vjetra pretvaraju u zeleni vodik kojeg, za sada, EU jedino priznaje kao energent budućnosti, već ima u Europi, uglavnom u Njemačkoj, u Hrvatskoj i široj regiji će ovo biti prvi takav projekt, a bit će dodatno oplemenjen inovacijama i domaćom pameti s hrvatskih znanstvenih institucija.

Prošlog tjedna je u Zagrebu predstavljen i projekt masovne solarne elektrifikacije Hrvatske PvMax gdje su iz resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA najavili da kreće veliki energetski investicijski ciklus u segmentu obnovljivih izvora energije, a što će u narednih tri godine uključivati postavljanje najmanje 100 MW integriranih fotonaponskih elektrana na krovovima više od 3000 zgrada u našoj zemlji.

Kako najavljuju iz Ministarstva, radi se o projektu koji bi trebao pokrenuti ukupne investicije teške oko pola milijarde kuna, a operativno će ga provoditi REGEA. Ovo što planira Ingra su velike samostojeće solarne elektrane dok će se PvMax fokusirati na krovove postojećih pogona i zgrada.

Očekuje se da će solarni paneli biti instalirani podjednako u javnom sektoru, kod građana i u komercijalnom sektoru, odnosno svugdje gdje postoji potrošnja električne energije i krovovi koji se mogu iskoristiti.

Restrukturiranjem Ingra je dosta promijenila modalitet svojeg poslovanja i razvoja te će, uz postojeći i uhodani inženjerski biznis na velikim infrastrukturnim projektima koji će za sada i dalje biti nositelj njihova poslovanja, fokus staviti na energetiku te nekretnine. Kako nam je pojasnio

Danko Deban, plan je da Ingra u narednom razdoblju jače zakorači u investicije u nekretnine na vlastitim zemljištima, a koje bi onda prodavala na tržištu. Prvi projekt po to modelu će im biti u Mokošici u Dubrovniku, a već imaju i projekte u raznim fazama provedbe i u Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close