Infobip otvorio dva ureda u Latinskoj Americi

Autor: Bernard Ivezić , 12. rujan 2011. u 22:00

‘Potražnja za mobilnim uslugama u Južnoj Americi raste zadivljujućom brzinom i Infobip nastoji biti dio toga’, kaže direktor Kutić

Istarska informatička tvrtka Infobip, jedna od najvećih hrvatskih izvoznika telekomunikacijskih ICT rješenja, otvorila je urede u Bogoti, Kolumbija, i Sao Paulu, Brazil. Direktor tvrtke Silvio Kutić ističe da je južnoameričko tržište iznimno važno. “Potražnja za mobilnim uslugama u Južnoj Americi raste zadivljujućom brzinom i Infobip nastoji biti dio te uzbudljive industrije”, kaže Kutić. Dodaje da su tržišta mobilnih komunikacija u Brazilu i Kolumbiji posebno propulzivna te da su stoga odlučili tamo otvoriti svoje urede kako bi klijentima ponudili najbolju uslugu. Pojašnjava da je Infobip prethodno otvorio ured u Buenos Airesu u Argentini koji služi kao središte tvrtkinih operacija u Latinskoj Americi.

Velik rast
Infobip proizvodi ICT sustave za telekomunikacijske operatere, a posebno se ističe u segmentu sustava za slanje SMS i MMS poruka. Naime, kompanija je jedan od svega nekoliko svjetskih proizvođača koji su ponudili takva rješenja u “cloudu”, čime se korisnicima omogućuje da sve podatke iz jednog uređaja slobodno koriste na drugim povezanim uređajima. Brend je nazvan Mobile Services Cloud. U Infobipu ističu da je Sustav Mobile Services Cloud tehnološki nezavisan što olakšava integraciju u sve složenija tehnološka okruženja na kojima operateri grade svoje mreže. Prema podacima kompanije Infobip gotovo 100 posto prihoda ostvaruje od izvoza. Tvrtka je, između ostalog, razvila softversku platformu za elektroničke transakcije koja omogućuje povezivanje tvrtki s njezinim korisnicima preko usluga mobilnih operatera kao što su SMS i MMS. “Na našoj platformi tvrtke mogu ponuditi dodatne informacije, različite obavijesti, igre i slične mobilne usluge. Kako nudimo samo tehnologiju, prodaju organiziramo preko mreže partnera. U svega dvije i pol godine zaposlili smo 30 radnika, angažirali prodajne predstavnike u pojedinim državama Europske unije te stvorili partnersku mrežu od gotovo 2000 članova”, komentirao je Silvio Kutić razvoj u svojoj tvrtki prije dvije godine u Barceloni. Tada je Infobip prema podacima ZAPI-ja, bio još mala pulska tvrtka sa 30 zaposlenika koje je 2007. godine imala prihod od približno pet milijuna eura, ali uz rast od tisuću posto.

Poseban pogon
Tvrtka je 2003. godine zamišljena kao zaseban pogon poduzeća Klimax unutar kojeg će se razvijati informatička djelatnost. Radili su u pulskom poduzetničkom inkubatoru Izazov. Tvrtka je krenula je projektom “Virtualna općina” tako da su im među klijentima najprije bile gradske uprave, pučka otvorena učilišta kao i brojni trgovački centri.

Izvoz

Želio sam odustati
“Početak nije bio lak. Više sam puta htio odustati sve dok nisam prepoznao da mogu izaći iz okvira Hrvatske”, izjavio je izjavio je direktor Infobipa Silvio Kutić još 2006. godine. Tvrtka se nedugo nakon osnivanja orijentirala na izvoz koji je stalno rastao tako da sada gotovo 100% prihoda kompanije dolazi od izvoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close