Infobip je Anam Technologies platio i svojim dionicama

Autor: Lucija Špiljak , 06. svibanj 2021. u 22:00
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ovom akvizicijom učvrstili smo lidersku poziciju u pružanju visoke razine sigurnosti i zaštite poruka mobilnim operaterima, poručuju iz Vodnjana.

Lani krajem srpnja Infobip je investicijom od 200 milijuna dolara od američkog VC fonda One Equity Partners postao prvi hrvatski startup “jednorog” čija je tržišna vrijednost veća od milijardu dolara. Od tada na strana tržišta ulaze na velika vrata, što je potvrdila i najnovija vijest – nakon što su prošlu godinu zaključili preuzimanjem američke tvrtke Open Market za 300 američkih milijuna dolara, a prije manje od mjesec dana preuzeli konferenciju Shift kojom planiraju stvaranje najveće globalne developerske konferencije u Hrvatskoj, ovaj vodnjanski IT div jučer je objavio akviziciju irske IT kompanije Anam Technologies, vodećeg svjetskog pružatelja SMS firewall usluge.

Obostrani benefiti

Anamov tim pridružuje se Infobipovom odjelu zaduženom za strateška partnerstva s mobilnim operaterima, a zajedno će pružati tehnička rješenja za više od 700 mobilnih operatera globalno pokrivajući 64% mobilnih uređaja na svijetu. Premda vrijednost akvizicije ostaje nepoznata, naveli su da je plaćanje izvršeno kombinacijom novca i dionica Infobipa.

Kako ističu iz Infobipa, akvizicija objedinjuje snage obiju kompanija u segmentu sigurnosti u prometu poruka i monetizaciji uz potpuniji portfelj rješenja za mobilne operatere i krajnje korisnije. Poslovni korisnici imat će neprekidnu 24/7 stručnu podršku, detaljniju analitiku i preciznije izvještavanje, uz još veći broj direktnih konekcija prema mobilnim operaterima diljem svijeta. Na raspolaganju će im biti i kvalitetnije rješenje monetizacije A2P (Application-to-Person) prometa, a zajedno sada pružaju najpotpuniji opskrbni lanac na globalnoj razini u A2P SMS segmentu.

“Akvizicijom Anama učvrstili smo lidersku poziciju u pružanju visoke razine sigurnosti i zaštite poruka mobilnim operaterima te im pomogli u povećavanju vrijednosti unutar vlastitog sektora, ali i unaprjeđenju odnosa s krajnjim korisnicima. Veselim se zajedničkim budućim uspjesima”, rekao je Silvio Kutić, izvršni direktor Infobipa, koji je 2006. godine krenuo kao mali startup u Istri koji danas gradi vlastitu globalnu mrežu. Njihova komunikacijska platforma mjesečno obrađuje više od 14 milijardi korisničkih interakcija koje se odvijaju kroz cijeli niz komunikacijskih kanala, u više od 190 zemalja svijeta.

Uzbuđenje dijele i u Anamu čiji je izvršni direktor Darragh Kelly istaknuo kako ova akvizicija predstavlja potvrdu važnosti mobilnih poruka u rastućem digitalnom okruženju.

“Sigurnost i integritet mobilnih mreža ključni su dijelovi ekosustava razmjene poruka. Da bi industrija nastavila rasti, potrebno je, s jedne strane, da kanal za razmjenu poruka bude uspješno obranjen od neželjenih poruka i prevara, a da s druge strane pozicija mobilnih operatera, poslovnih subjekata i krajnjih korisnika bude zaštićena. Smatramo da to ostvarujemo upravo ulaskom u Infobip obitelj, čime se na jednome mjestu okupljaju dvije najbolje messaging tvrtke u segmentu sigurnosti A2P komunikacije. Naš zajednički portfelj proizvoda pruža rijetku i iznimnu ponudu mobilnim operaterima. Pridruživanjem Infobipu namjeravamo nastaviti svoj rast i korisnicima pružati dodanu vrijednost“, rekao je Kelly.

14 milijardi

korisničkih interakcija mjesečno obrađuje Infobipova platforma

Obje kompanije su konstantno u najvišem rangu globalnog ROCCO izvještaja u segmentu A2P SMS Firewall usluga i dobitnice su Juniperovih Future Digital Awards nagrada. Iz tvrtke ističu i kako Infobip i Anam dijele iste vrijednosti i kulturu.

Nagrada za nagradom

Infobip je novu godinu započeo novim akvizicijama i brojnim priznanjima, a usto su svoj tim ojačali za jaka imena IT industrije – na mjesto novog člana Uprave i potpredsjednika za planiranje i provedbu strategije stigao Marin Bezić, na mjesto globalne direktorice odjela internih komunikacija Martina Rizman Matić, a Adrian Grbavac postao je glavni direktor za odnose i podršku klijentima.

U veljači su osvojili globalnu nagradu za najbolje mobilno rješenje u kategoriji COVID-19 Mobile Response na dodjeli MEFFYS nagrada koju organizira Mobile Ecosystem Forum.

Naime, Infobipov chatbot za komunikaciju s građanima na WhatsAppu tijekom pandemije koronavirusa implementiran je za više od 45 ministarstava zdravstva zemalja diljem svijeta – u UK-u, Francuskoj, Njemačkoj, Indiji, Nigeriji te odjelu Svjetske zdravstvene organizacije koji djeluje na području JI Azije. Netom prije toga vratili su se s Future Digital Awards s dvije platinum nagrade – za najboljeg RCS i CPaaS pružatelja usluga, a Silvio Kutić proglašen je najutjecajnijom osobom u poticanju inovacija u sektoru telekomunikacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close