Infobip će na američki IPO za 18-20 mjeseci, ali prvo ide po još pola milijarde dolara!

Autor: Marina Biluš , 12. svibanj 2021. u 07:00
Silvio Kutić, suosnivač i CEO Infobipa/DuŠko MaruŠIĆ /PIXSELL

S investitorima pregovaraju o financiranju koje bi za 60 do 70 posto trebao premašiti prošlu ‘injekciju’.

Akvizicije su ključan element u našoj strategiji nastavka rasta i širenja prema novim tržištima. Infobipov cilj je inicijalna javna ponuda dionica (IPO) na jednoj od burzi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neformalni ‘roadshow’

Tako je Adrian Grbavac, glavni direktor za odnose i podršku klijentima u vodnjanskom “jednorogu” krajem prošle godine Poslovnom dnevniku odgovorio na pitanje može li se na preuzimanja naše najpropulzivnije tehnološke kompanije gledati kao na neformalni ‘roadshow’ uoči onog službenog koji prethodi izlasku na burzu koji osnivači Infobipa već dugo najavljuju i pripremaju.

Gotovo pa spektakularna jučerašnja vijest da je Infobip krenuo u novu rundu financiranja u kojoj planira prikupiti čak pola milijarde dolara potvrđuje teoriju da je val preuzimanja zapravo uvertira u debi na američkom, najmoćnijem svjetskom tržištu kapitala.

Jer, kako je Bloombergu potvrdio sam suosnivač i CEO Infobipa Silvio Kutić, svježa i golema financijska injekcija koju će tražiti od investitora služit će upravo za akvizicije. A kada svoj portfelj ojačaju toliko da na strahovito kompetitivnom američkom tržištu serijom preuzimanja ostave za buduće ulagače u dionice primjetan “otisak”, kreće i toliko iščekivani IPO, prvi jedne hrvatske kompanije na američkoj burzi.

Kutić

Tržište je vruće, izuzetno dinamično i brzo se kreće. i Infobip bi u idućih dva do tri mjeseca moga finalizirati akvizicije za koje smo već u pregovorima.

“Mogli bismo financiranje zaključiti do kolovoza i biti spremni za IPO u idućih 18 do 20 mjeseci”, navodi Bloomberg maltene povjesnu Kutićevu najavu.

Infobipov tajming u ovom se trenutku čini perfektnim. Tehnološki sektor je na nepobitnom vrhuncu i globalni i na domaćem terenu, što, uostalom potvrđuje i čelni čovjek Infobipa kada kaže: “Tržište je vrelo, izuzetno dinamično i brzo se kreće”.

Otkrio je pritom da bi Infobip u idućih dva do tri mjeseca moga finalizirati akvizicije za koje je već u pregovorima i koje će mu utabati uspješniji put prema pionirskom internacionalnom izlistavanju dionica.

Što se samih brojki tiče iz Vodnjana su bili prilično jasni. S investitorima pregovaraju o novom krugu financiranja koji bi za 60 do 70 posto trebao premašiti prošlu “injekciju” vrijednu ukupno 300 milijuna eura.

Smiješi im se nacionalni rekord

Kako je zbog “kalibra” Infobipa nerealno sumnjati u uspjeh novog kapitalnog manevra, realizacijom ovog poslovnog plana vodnjanska će IT kompanija ostati “zapisana” kao magnet za najveću pojedinačnu investiciju na hrvatskoj startup sceni, a uključi li se u računicu, makar i hipotetski, rasplet izlaska na američku burzu, mogli bismo dobiti najmasivnije ulaganje u jednu kompaniju s hrvatskom adresom.

300

milijuna eura otkupio je ukupno Infobip u prošloj rundi financiranja

U tom smislu znakovito je ponoviti najave suosnivača i operativnog direktora Infobipa Roberta Kutića iz kolumne za Poslovni dnevnik u kojoj je pisao o poslovnim očekivanjima za ovu godinu: “Snagu hrvatskog IT-ja potvrdili su svojim recentnim uspjesima mnoge domaće tehnološke kompanije.

Taj dio gospodarstva pun je potencijala i može dati snažan vjetar u leđa i ostalim granama, dopusti mu li se da se potpuno razmaše. Sigurni smo da će 2021. izbaciti nove uspješne priče iz domaćih tehnoloških krugova, na koje ćemo svi moći biti itekako ponosni.

Komentirajte prvi

New Report

Close