Inflacija iznenadila PBZ-ove analitičare

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2012. u 12:00
PXL

‘Priopćenje DZS-a o kretanju cijena na malo u rujnu donijelo je pomalo iznenađujuće iako ne i neočekivano’.

Priopćenje DZS-a o kretanju cijena na malo u rujnu donijelo je pomalo iznenađujući, iako ne i neočekivan podatak o 5%-tnoj godišnjoj stopi rasta. Povećana stopa inflacije rezultat je rasta cijena hrane zbog više stope PDV-a, sezonskih prilika (suša) te rasta cijena hrane na svjetskim tržištima, zatim povećanja administrativno reguliranih cijena električne energije i plina te goriva. Tako je doprinos rasta cijena hrane godišnjoj stopi inflacije iznosio 1,6 postonih bodova, električne energije 1 p.b., plina 0,8 p.b., a goriva 0,5 p.b, stoji u tjednoj analizi analitičara PBZ-a.

Rujanski dvanaestomjesečni prosjek dosegnuo je time 2,9%, u skladu s našom ovogodišnjom procjenom prosječne stope inflacije oko 3,2%. Nadolazeće 30%-tno povećanje cijene grijanja iako visoko, na kretanje stope ne bi trebalo imati osjetan učinak s obzirom na nizak ponder, dok su se na svjetskim tržištima cijena hrane i nafte u trećem kvartalu kretale raznoliko te je trenutno teško predvidjeti njihovo kretanje do kraja godine, no rizici nagore svakako su izraženi. Indeks HWWI-a1 pokazuje da su cijene hrane u trećem tromjesečju bile u prosjeku više za oko 13% u odnosu na prvi i drugi kvartal, dok su cijene nafte pale s razina dosegnutih početkom godine te su u drugom i trećem tromjesečju bile niže za 10-ak posto u odnosu na prvi kvartal.

U 2013. godini predviđamo prosječnu stopu inflacije oko 3% kako očekujemo da pritisci na rast cijena i dalje neće dolaziti od domaće potražnje, već prvenstveno od viših cijena energije (bazni učinak
jedan dio godine) i PDV-a (ukidanje nulte stope) te cijena hrane i goriva. Potencijalni rizici da inflacija bude viša dolaze od eventualnog daljnjeg usklađivanja cijena energije, kao i volatilnosti kretanja cijena hrane i goriva.

Komentirajte prvi

New Report

Close