Include predstavio postaje za mjerenje kvalitete zraka, prve idu put Rima

Autor: Lucija Špiljak , 31. listopad 2021. u 10:08
Postaje su dostupne u tri varijante, P, G i X/PD

Sustavi će biti premijerno ugrađeni na prvom rimskom pametnom trgu gdje će biti instalirane i Steora klupe.

Solinska tvrtka Include predstavila je novi proizvod – Aerys postaje – namijenjene mjerenju kvalitete zraka u gradskim četvrtima. Prve mjerače isporučit će u studenom ove godine u Rimu.

Iz Includea tvrde da će njihove mjerne postaje omogućiti jednostavnu i pristupačnu instalaciju velikog broja jedinica, čak i na razini gradskih četvrti, pa bi ovakvo rješenje bilo idealno za Zagreb.

Uvid u izvore onečišćenja

Pritom napominju da Aerys postaje nisu zamjena za profesionalne mjerne postaje, no da pristupačna cijena omogućava instalaciju velikog broja jedinica koje u zajedničkoj mreži pružaju relevantne informacije o kvaliteti zraka na značajno većem broju lokacija.

Prikupljeni podaci također pružaju gradovima uvid u izvore onečišćenja i njihovu učestalost. Aerys će biti dostupan u tri varijante.

Model P omogućava mjerenje koncentracije lebdećih čestica koje predstavljaju najveći izvor onečišćenja. Model G mjeri koncentracije NO, NO2 i O3 plinova, dok Aerys X obuhvaća mjerenje lebdećih čestica, otrovnih plinova i osnovnih atmosferskih uvjeta.

Prve sustave isporučit će u Rim koji upravo završava izgradnju pametnog trga na kojemu će također biti instalirane Steora klupe. Na tržištu čija godišnja vrijednost premašuje 4,4 milijarde eura Include se u sljedećim godinama namjerava pozicionirati kao jedan od ključnih proizvođača.

Tvrtka mladog inovatora Ivana Mrvoša, koja je od 2015. godine prepoznatljivost izgradila na Steora pametnim klupama, krajem prošle godine krenula je u smjeru proizvodnje sustava koji doprinose rješavanju nekih od najvećih globalnih izazova današnjice. Danas se njihova pametna rješenja za gradove koriste u 59 država u svijetu.

Globalni zdravstveni rizik

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zagađenje zraka predstavlja jedan od najvećih globalnih zdravstvenih rizika, a procjenjuje se kako je 2016. zagađenje zraka prouzročilo 4,2 milijuna preuranjenih smrtnih slučajeva.

Osim što su Aerys postajama željeli sudjelovati u rješavanju globalnog problema zagađenja zraka, Include je lani u studenom zakoračio i na tržište pametnog upravljanja otpadom.

Naime, predstavili su Terra koševe koji smanjuju prikupljanje otpada za 80 posto, čime se smanjuju i emisije ugljičnog dioksida te troškovi odvoza. Organizacija pražnjenja koševa vrši se putem platforme u “oblaku”, a Mrvoš je tada u studenom ustvrdio kako u njihove spremnike stane tri puta više otpada nego u klasične spremnike te da manji gradovi mogu uštedjeti do dva milijuna eura godišnje zahvaljujući sustavu komprimiranja.

Tvrtka trenutno radi na trećoj rundi dokapitalizacije s ciljem daljnjeg širenja poslovanja na nova tržišta i povećanjem proizvodnih kapaciteta. U posljednjoj rundi iz 2019. prikupili su 19 milijuna kuna kapitala u čemu su sudjelovali i najveći hrvatski IT poduzetnici.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Rok trajanja kao i Steora? Jedva godina dana?

New Report

Close