Ina od HTP Korčule traži avansno plaćanje, dobavljači aktiviraju zadužnice

Autor: Marija Crnjak , 14. veljača 2013. u 13:51
Ivo Cagalj/PIXSELL

Potezi dobavljača dovode u pitanje i samu turističku sezonu na Korčuli, s obzirom da se HTP Korčula nalazi u veoma teškoj financijskoj situaciji.

Turistička tvrtka HTP Korčula još je jedan od kupaca Ine koji je ovih dana zbog podnošenja zahtjeva za predstečajnu nagodbu od Ine dobio prekid dosadašnjeg ugovora, uz zahtjev za avansno plaćanje svih Ininih usluga.

Ini su se potom u osiguranju naplate vlastitih usluga pridružile i još neke firme u većinskom državnom vlasništvu, konkretno HEP, Hrvatske šume i Hrvatske vode koje su žurno aktivirale zadužnice i ovršili tvrtku u ukupnom iznosu od 640 tisuća kuna. Takvi potezi dobavljača dovode u pitanje i samu turističku sezonu na Korčuli, s obzirom da se HTP Korčula, jedna od 13 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu koja uskoro treba ići u privatizaciju, nalazi u veoma teškoj financijskoj situaciji, upozorava Nikica Šestanović, direktor HTP Korčula.

"Moramo pripremati sezonu što zahtjeva troškove, trebamo naručiti potrošni materijal, otvoriti prvi Hotel Marko Polo za Uskrs, potom angažirati i sezonce, sve to dolazi u pitanje. Neki nisu shvatili da pokretanje predstečajne nagodbe ide šire od spašavanja desetak tvrtki u državi. Imamo jako malo vremena, ako se predstečajna nagodba s državom i bankama ne provede bar u idućih mjesec i pol, ne znam kako ćemo raditi, jer veljača je već skoro gotova", upozorava Šestanović. Zanimljivo je da su prve u zaštitu svojih potraživanja, dok se ne otvori postupak nagodbe, krenule tvrtke u većinskom državnom vlasništvu, unatoč tome što je ministar financija Slavko Linić jasno rekao što o tome misli kritizirajući neki dan Inu zbog zahtjeva za avansnim plaćanjem. Ispada stoga da bi zahtjev za predstečajnu nagodbu HTP Korčuli, ali i svim drugim društvima sa sličnim problemima, mogao donijeti više štete nego koristi. Kako je već pisao Poslovni dnevnik, problem je u nejasnom Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji vjerovnicima ne jamči naplatu potraživanja, jer nisu jasno definirana nužna plaćanja, već dužnik sa odlučuje koja su plaćanja nužna za njegovo redovno poslovanje.

Inače, HTP Korčula upravo ovih dana poslao je Fini nadopunu dokumentacije potrebnu da bi se odobrio postupak nagodbe. Na temelju informacija kojima raspolaže, Šestanović očekuje da bi se trebala odobriti predstečajna nagodba, u kojoj bi država i banke svoja dugovanja pretvorila u vlasničke udjele. To bi trebao biti i jedan od najvažnijih preduvjeta za buduću privatizaciju društva koja bi se prema planovima Ministarstva turizma trebala provesti još tijekom ove godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close