Ina, Konzum i HEP među najuspješnijima

Autor: Poslovni dnevnik , 23. listopad 2012. u 21:59
Zaba je na drugome mjestu po veličini imovine

Poslovni dnevnik u četvrtak donosi ljestvicu najboljih regionalnih kompanija.

Poslovni dnevnik 25. listopada donosi hrvatsko izdanje publikacije SeeNews TOP 100 SEE koje sadrži godišnju ljestvicu sto najvećih kompanija, banaka i osiguravatelja u zemljama jugoistočne Europe.

Gospodarstva jugoistočne Europe prošle su godine krenula na dug put oporavka pokušavajući odgovoriti na izazove smanjenja izvoza na tržišta eurozone, njihova glavnog trgovinskog partnera. Države koje nisu članice EU uspjele su kapitalizirati svoju slabiju povezanost s tržištem eurozone te ostvarile jači rast BDP-a. SeeNews TOP 100 SEE pokriva najveće kompanije iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Slovenije. Na ljestvici sto najvećih u regiji po kriteriju prihoda iz Hrvatske dolazi čak deset kompanija, a u samom vrhu ljestvice, na drugome mjestu, našla se domaća energetska kompanija Ina sa 3,61 milijardu eura, koju tijesno slijede Konzum na 12. mjestu sa 1,77 milijardi eura i Hrvatska elektroprivreda na 13. mjestu sa 1,73 milijarde eura prihoda.

Na ljestvici najvećih banaka po veličini imovine Zagrebačka je banka zauzela visoko drugo mjesto sa 13,81 milijardi eura, a na petome mjestu pozicionirala se Privredna banka Zagreb s imovinom vrijednom 8,96 milijardi eura. Na ljestvici vodećih osiguravatelja po kriteriju bruto premije ističe se Croatia osiguranje koje je zauzelo drugo mjesto s lanjskom bruto premijom od 370,3 milijuna eura. SeeNews TOP 100 SEE donosi i dodatne rang-ljestvice kompanija i profile država. Osim Poslovnog dnevnika koji je ekskluzivni partner za Hrvatsku partneri projekta su Euromonitor international i bugarski 3E. 

Komentirajte prvi

New Report

Close