FOTO: Imaju jedini privatni robotski laboratorij u Hrvatskoj, nagodinu grade i tvornicu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 26. travanj 2022. u 07:00
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Inženjerska tvrtka razvija i projektira sustave za proizvodnju i industriju, s naglaskom na automatizaciju i integraciju, a u Križevcima uspostavlja bazu.

Zagrebačka tvrtka Codel, s 30-godišnjim iskustvom u izradi i projektiranju sustava za proizvodnju i industriju, uskoro će postati potpuno križevačka. U ovom prigorskom gradu Codel od 2016. ima dio djelatnosti, a u Razvojnom centru i tehnološkom parku predstavio je jučer, uz Dan grada, svoj laboratorij u kojem istražuje i razvija primjenjive aplikacije robotike za industriju. I ne samo to, nego nagodinu u Poduzetničkoj zoni Gornji Čret planira izgraditi tvornicu svojih proizvoda.

Sinkronizirano djelovanje

Laboratorij, prostor s nekoliko robotskih ‘bića’ slovi, kako je objavljeno, kao prvi i jedini takav privatni u Hrvatskoj.

“Ovdje pokazujemo klijentima svoje domete, da budu sigurni kako možemo napraviti to što žele. U stanju smo izraditi kompletan projekt po principu “ključ u ruke”, otkad nam klijent zada problem mi ga rješavamo uz pomoć svojih tehnologija”, kaže nam Tihomir Hodak, nekadašnji direktor Križevačkog poduzetničkog centra, zadnjih godina član Uprave i direktor poslovnog razvoja Codela.

 

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Lepeza tehnologija kojima se bave obuhvaća industrijsku robotiku i robotske pokrete u proizvodnji, horizontalne i vertikalne integracije u proizvodnji, sljedivost i označavanje, kao i Industriju 4.0. U labu su prikazali što čini tzv. multirobotska ćelija.

“Nekoliko robota sinkronizirano radi složeni zadatak, ne jedan po jedan robot nego tri istodobno, a svaki od njih prosljeđuje informacije drugome. Primjerice kod procesa primanja i pakiranja određenog proizvoda, robotska ruka okreće glavu i šalje info sljedećem u liniji koji proizvod uzima, slaže u kutiju, a idući ju otprema…”, opisuje Hodak, navodeći da je Codel razvio rješenja za klijente u šest industrija – avio, auto, prehrambenoj, metalskoj, elektroničkoj i duhanskoj. No, sad, najavljuje, mijenja svoju poslovnu strategiju, od rada s multinacionalnim kompanijama fokus želi prebaciti i na niži cjenovni razred.

Foto: PD

“Računamo i na proširenje baze klijenata, već smo razvili projekte koji čekaju tehnološko odobrenje. Odradili smo i dva pilot projekta u Velikoj Britaniji za internetsku trgovinu”, otkrio je Hodak. Imperativ im je, zbog čega su jesenas bili na velikom sajmu Gitex u Dubaiju kao jedna od dviju hrvatskih tvrtki, i automatizacija logističkih i skladišnih procesa, na osnovu rješenja koja spajaju poslovne sustave sa strojevima.

“Cilj nam je vlastitim tech rješenjima povećati efikasnost i ekonomičnost u skladišnim procesima. Samo je 5% svih skladišta u svijetu automatizirano do određene razine, a ustanovili smo da više od 65% troškova svakog skladišta otpada na ljude. Stoga bilo koja automatizacija značajno smanjuje troškove i pogreške i povećava efikasnost. No, naš sustav ne ukida radna mjesta, nego ljude seli na produktivnija radna mjesta, gdje ne može biti robot”, ističe član Uprave Codela Tihomir Hodak, koji će za svog šefa, vlasnika i CEO-a Marijana Severa, reći da je i veliki tehnološki entuzijast.

‘Razgovara’ sa strojem

Jedan od proizvoda kojim se ponose, njihov autorski rad, je i sustav Aida, softverski paket tzv. TPM (total product management), za upravljanje kompletnim proizvodnim poogonom, radnim mjestima, procesima. Aida, uz ostalo, i “razgovara” sa strojem, u realnom vremenu prosljeđuje informacije upravljačima… Uz nju i robotske ćelije vezan je i projekt Napredni sustav za identifikaciju i označavanje proizvoda Aida-Maiden, koji završava u lipnju i za koji je Codel na natječaju Ministarstva gospodarstva za inovacije u S3 područjima dobio potporu. Vrijednost projekta je 8,53 milijuna kuna i Hodak kaže da je pružio više od očekivanog. A tvrtka će i ovu godinu poslovati čak bolje od očekivanog.

“Prihodi su na razini gotovo 9 milijuna kuna, bez robotskih projekata, sljedeća godina će biti bitno veća, a 2023. računamo na još veće povećanje”, kaže Tihomir Hodak, hvaleći rad 23 zaposlenika Codela, sve visokokvalificiranog inženjerskog kadra.

Komentirajte prvi

New Report

Close