Ima razloga za zabrinutost: “Problem Uljanika možda je i veći od Agrokora”

Autor: Poslovni.hr , 20. srpanj 2018. u 08:56
Foto: Duško Marušić / Pixsell

U zadnjih 10 do 15 godina situacija u Uljaniku nije ni vesela, ni sretna, ni spretna.

I dalje se traži rješenje za nagomilane probleme pulskog Uljanika. Čeka se odgovor Europske komisije na predloženi program restrukturiranja, a iz Vlade otkrivaju da će za dovršetak izgradnje već naručenih brodova trebati pronaći više od pola milijarde eura. Brodogradilište čeka financijsku pomoć države, sindikat traži očuvanje radnih mjesta, piše N1.

"Ima razloga za zabrnutost. U zadnjih 10 do 15 godina situacija u Uljaniku nije ni vesela, ni sretna, ni spretna – ali mislim da postoji rješenje. U dokumentu koji je poslan Bruxellesu naziru se obrisi nečega s čim bi mogli početi već unutar mjesec dana uz angažman Uljanika i njegovog strateškog partnera te jamstvenim portfeljem za koji je država spremna", kazao je ministar Darko Horvat.

Podsjetio je kako je rok za predavanje programa restrukturiranja 22. srpnja. Dokument poslan Bruxellesu je, doznaje se u neformalnoj komunikaciji – zaprimljen. Trebat će nekoliko dana za mišljenje administracije.

"Taj će se dokument dorađivati, a kad dobijemo potvrdu EK da je 'zreo' za provedbu – tad ćemo i službeno dokument poslati u Bruxelles", najavio je.

Dodao je kako je, poput njega zabrinut i ministar Zdravko Marić, a problem Uljanika okarakterizirao je kao "problemom u ukupnim gabaritima i većim od Agrokora".

Plan restrukturiranja, objasnio je ministar predviđa 60-postotni doprinos države, a Uljanika i partnera 40-postotni. "Nešto više od 500 milijuna eura potrebno je da bi se kraju privela postojeća knjiga narudžbi, a Uljanik se osposobio za tržišnu utakmicu. Država je spremna pratiti i kreditni portfelj na koji će se morati ići pri nabavci materijala 'brod po brod'.

"Siguran sam da su takvi pojedinačni ugovori 'iznad vode' i da će narudžbe biti profitabilne", zaključio je Horvat.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Potpuno promašen naslov .

ispravniji bi bio :

PROBLEM VLADE SIGURNO JE VEĆI OD ULJANIKA I AGROKORA ZAJEDNO .

U oba spomenuta slučaja problem je samo u novcu, dok kod Vlade nedostaje znanje…a to je neprocjenjivo. Naravno, i sve očitiji nedostatak mase za guljenje. Počinje tumor jesti samog sebe.

Znači, država bi trebala upucati 300 milijuna eura u Uljanik, a kad je Todorić došao sa istim zahtjevom pred Vladu, onda su ga odhebali i napisali zakon kojim su pokrali 100 milijuna eura konzultantskih naknada i tko zna koliko još ispod stola za pogodovanje rusima i Amerikancima.

O moja jadna Hrvatska, kakvim su te lopovima u vrhu vlasti ostavili na milost i nemilost…

https://pollitika.com/bruno-busic-izjava-o-buducnost-hr?page=1

New Report

Close