Neobična ulaznica za radno mjesto: Pomoću igre ‘kalodont’ žele privući najbolje kandidate za posao

Autor: Sergej Novosel Vučković , 04. svibanj 2021. u 14:19
Postavili su po Zagrebu plakate s pozivom na rješavanje zadatka - cilj je pronaći najduži mogući niz riječi koji bi se mogao odigrati, a u fondu ih je 160.000

Zagrebački startup, tvorac hit sustava za organizaciju terenskih radnika, zadatkom na webu želi pronaći top inženjere.

Malo tko od nas nije kao mali igrao ‘kalodonta’, slažući riječi tako da se protivniku praktički postavi ‘zamka’. Zabavna igra zaokuplja i mentalno jer treba smisliti verbalnu smicalicu, a da ‘kalodont’ može biti i ulaznica za radno mjesto pokazuju u zagrebačkom startupu OptimoRoute. Inženjeri i programeri koji su razvili istoimeni sustav za optimizaciju ruta koji već koristi više od 2000 tvrtki različitih industrija u svijetu (a u OptimoRoute 6,5 milijuna dolara uložio je Prelude Ventures, fond iz Silicijske doline), postavili su web stranicu shaolin.dev s naoko banalnim zadatkom – igra ‘kalodonta’, koja treba privući najbolje ‘igrače’. Zadatak je osmislio Frane Šarić, uz brata Marina suosnivač OptimoRoutea, a za naziv ih je inspirirala najstarija škola borilačke vještine kung fu, jer, kažu, žele dobiti prave računalne majstore. Odakle ideja takvog traženja talenata?

“Ovakvi zadaci su zabavni i zanimljivi i studentima i iskusnim inženjerima i dobar način da osjete čime se bavimo u OptimoRouteu. Nama omogućuje uvid u nečije vještine bez obzira na rezime ili ocjene”, ističe Šarić, opisujući da su takve igre najbolji način da umjesto biografije priču priča njihov programski kôd. No, nije to kopija običnog ‘kalodonta’.

“Imate zadatak koji možete objasniti svakom djetetu: uzmi zadnja dva slova od moje riječi i smisli novu. Ja kažem “slon”, ti “onaj”, ja “ajvar” itd. No, ovdje je cilj pronaći najduži mogući niz riječi koji bi se mogao odigrati. Naoko jednostavna dječja igra zapravo se preslikava na neke od najtežih problema u informatici. Postoji puno načina na koje bi se zadatak mogao riješiti i teško je reći koji je najbolji. U tome je čar, potrebna je kombinacija vještine, domišljatosti, kreativnosti jer zadatak izlazi iz standardnih šablona natjecateljskih, akademskih i industrijskih obrazaca”, otkriva Šarić.

“Svatko može osmisliti metodu izbora riječi. Nesvjesno i neprogrameri isprobavaju svoj prvi algoritam. Ipak, da bi se došlo na sam vrh top liste potrebno je otkriti na koji način se najbolje preslikava naš Kalodont u neke koncepte u računarstvu poput teorije grafova ili NP-potpunih problema”, kaže glavni tehnički direktor (CTO) startupa.

Trenutačno na top listi najboljih rješenja vode iskusniji inženjeri, ali i to se mijenja. Na osnovu čega mogu ustanoviti tko je najbolji shaolin za njih?

“Činjenica da je netko bio zainteresiran za zadatak, da im je zabavno i zanimljivo rješavati već nam puno znači. Ako je i rješenje pri vrhu znači da je uložio dosta vremena da ga prouči i da su primijenjeni napredniji koncepti iz računarstva. Iz našeg iskustva, znalo bi se dogoditi da kandidati koje intervjuiramo nisu ni svjesni da su na licu mjesta izmislili već poznatu tehniku, strukturu podataka ili algoritam. To nas impresionira jer upućuje na to da bi se ista osoba mogla snaći i kad nitko ne zna što učiniti”, kaže Šarić. Nemaju konkretan broj ljudi koje bi mogli ovako angažirati, kažu svaki novi inženjer bit će od velike pomoći. Nije im čak bitna starost, radno iskustvo, već spremnost na razgovor o kôdu koji su napisali, problemima koje su rješavali.

“Lani smo se gotovo udvostručili, sad nas ima oko 30 i nastavljamo širiti inženjerski tim. Tražimo najtalentiranije inženjere da se bave nekim od najizazovnijih problema u informatici, a nudimo vrhunske plaće, tim uz koji će se moći stalno usavršavati i rad na proizvodu koji utječe na rad tisuća tvrtki”, poruka je suvlasnika OptimoRoutea. Taj njihov proizvod mnogima, od npr. cvjećarnice do dostavljača i velikog američkog plinovoda ili najjače tvrtke za zbrinjavanje industrijskog otpada u EU, funkcionalan je jer pruža najbolje usluge kroz pogođene planove putovanja za radnike.

“Sustav im pomaže širiti poslovanje i povećati prihode. Stvori optimizirane rute i rasporede po kojima se obavi najveća moguća količina posla, a da se najmanje vozi i čeka. Tako se značajno smanjuju troškovi satnice, vozila, goriva i samim time ugljični otisak”, kaže Frane Šarić. U stanju su zbog veličine tržišta rasti u prihodima i 20-30 puta. “Zahvaljujući jakom inženjerskom timu razvijamo sustav koji je sada jači od ogromnih tvrtki koje su tu desetljećima. Možemo postati najjači i najpopularniji sustav za organizaciju terenskih radnika u svijetu”, zaključuje Šarić. Zato im trebaju i ‘shaolini’ programiranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close