Poslovna 2024.
NOVA POVEĆANJA

Martina Dalić najavljuje novo povećanje: Plaće zaposlenih u Podravci mjesečno će porasti između 150 i 250 eura bruto

‘Daljnji rast kompanije temeljit ćemo i na izvozu i to na razvijenija i bogatija tržišta.’

Martina Dalić
03. prosinac 2023. u 08:22
Martina Dalić/Ž. Hladika/PIXSELL

Godina na izmaku bit će posebno istaknuta u povijesti Podravke jer je upravo u njoj ostvarena najveća vrijednost dionice. Uz to, nastavljen je snažan investicijski ciklus, a kompanija je donijela i nove strategije koje imaju veliku važnost za poslovanje.

Tako smo u prvih devet mjeseci 2023. realizirali investicije u vrijednosti od 47,1 milijuna eura, što je gotovo 21 posto više nego u istom razdoblju lani. Prioritet investicijskog ciklusa, koji aktivno traje od usvajanja Strategije poslovanja Grupe Podravka za razdoblje od 2021. do 2025., ulaganja su u modernizaciju, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, podizanje efikasnosti i energetske učinkovitosti te daljnje unaprjeđenje uvjeta rada. Između ostaloga, ove smo godine izgradili i novu tvornicu, prvu nakon 17 godina, koja će nam osigurati vlastitu proizvodnju tjestenine.

Posebno mi je drago i što smo uspješno dovršili veliki projekt Zaokret Žita, čime smo osigurali stabilne temelje za daljnji rast pekarstva i širenje na slovenskom, ali i hrvatskom tržištu. Ove smo godine započeli i dvije važne investicije čije završetke očekujemo u 2024., a radi se o izgradnji tvornice za preradu rajčice u okviru postojeće tvornice Kalnik u Varaždinu te najvećoj investiciju u sklopu Strategije poslovanja Grupe Podravka do 2025., izgradnji logističko-distributivnog centra u Koprivnici.

Daljnji rast kompanije temeljit ćemo i na izvozu i to na razvijenija i bogatija tržišta. Kao što smo zacrtali u Strategiji poslovanja, fokus smo stavili na tržišta Njemačke, Austrije te zemlje srednje Europe. To su tržišta na kojima vidimo priliku za snažniji iskorak i vjerujemo kako tamo možemo održati vodeći položaj, ali i još dodatno povećati svoju prisutnost. Takva tržišna ekspanzija temelji se na tehnološkoj modernizaciji i povećanju efikasnosti proizvodnje, a sve s ciljem daljnje transformacije Podravke u efikasnu, multinacionalnu kompaniju koja se rame uz rame nosi s najvećim svjetskim tvrtkama.

U 2023. ponovno smo povisili plaće našim radnicima. Ove godine to se dogodilo dva puta, što je ukupno peto povećanje u protekle dvije i pol godine. Također, s prvim prosincem 2023. na snagu stupa i novi sustav plaća kojim ćemo zamijeniti dosadašnji, zastarjeli tarifni sustav. Na taj način mnogi će radnici dobiti i novo povećanje plaća što će ispraviti brojne dosadašnje nelogičnosti u vrednovanju radnih mjesta te pružiti bolje i jasnije mogućnosti napredovanja svakom radniku.

Zahvaljujući svim promjenama koje smo dogovorili samo tijekom ove godine, plaće naših radnika mjesečno će porasti između 150 i 250 eura bruto, dok će nekima, nakon ispravljanja nepravednih koeficijenata u odnosu na složenost posla, taj rast biti i veći. Stoga, krajem ove godine prosječna neto primanja naših radnika bit će gotovo 20 posto veća u odnosu na kraj prošle godine te gotovo 40 posto veća u odnosu na prosinac 2021.

Sljedeća bi godina prema svim prognozama trebala donijeti nastavak usporavanja inflacije, no gospodarstvo nastavlja pozorno pratiti sve što se događa na globalnom političkom planu. Vjerujem kako će se sljedeća godina zadržati u zoni pozitivnih stopa gospodarskog rasta, prvenstveno zbog sve snažnije integracije našega gospodarstva s drugim zemljama EU.

Zbog kontinuiranih nestabilnosti u svijetu, rizika za međunarodnu trgovinu te klimatskih promjena koje negativno utječu na poljoprivrednu proizvodnju, nije realno očekivati kako će se cijene hrane vratiti na razine prije rata u Ukrajini ili pandemije koronavirusa. Međutim, vjerujem kako će se značajni inflatorni udari stabilizirati, a mi ćemo nastaviti s tehnološkom modernizacijom i povećanjem efikasnosti proizvodnje, kako bismo postali još agilniji i spremniji na sve potencijalne izazove koje 2024. nosi.

New Report

Close