HT-u i Vipnet-u digitalna dividenda za 300 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2012. u 13:35
PXL

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) dodijelila je Hrvatskom Telekomu (HT) i Vipnetu digitalnu dividendu .

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) dodijelila je Hrvatskom Telekomu (HT) i Vipnetu digitalnu dividendu odnosno frekvencijsko područje 791-821/832-862 MHz do 2024. godine, za što će te tvrtke u državni proračun uplatiti jednokratne naknade u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna, kao i pripadajuće godišnje naknade za uporabu radijskih frekvencija.

Oba telekom operatora ispunila su sve uvjete za dodjelu digitalne dividende iz javnog poziva kojeg je HAKOM objavio ovog ljeta, izvijestili su danas iz te agencije.

Spomenuto frekvencijsko područje ili spektar za mreže pokretnih komunikacija (digitalna dividenda) oslobođeno je u Hrvatskoj prelaskom s analognog na digitalno emitiranje, a dodjelom tog spektra Hrvatska je postala prva zemlja u regiji koja je to učinila.

Digitalna dividenda posebno je pogodna za implementaciju LTE ili mreže 4. generacije komunikacija u ruralnim te slabije naseljenim područjima do kojih nije isplativo doći drugim vrstama širokopojasnog pristupa. U sklopu te mreže ostvarive brzine prijenosa podataka su mnogostruko veće od onih u mrežama ranijih generacija (GSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSPA).

Komentirajte prvi

New Report

Close