Osigurati dostatnu, cjenovno pristupačnu i kvalitetnu hranu; prepoloviti upotrebu pesticida i gnojiva; povećati količinu zemljišta namijenjenog ekološkoj poljoprivredi (sa sadašnjih 10% na 25% do 2030.); promicati održiviju potrošnju hrane i zdravu prehranu; smanjiti gubitak i rasipanje hrane; povećati dobrobit životinja, povećati otpornost na krize, poput one koja nas je zadesila pojavom koronavirusa ili izbijanjem rata u Ukrajini…, ciljevi su koji bi trebali promijeniti način proizvodnje i potrošnje hrane na području Europske unije.
Naime, Europska komisija u svibnju je 2020. predstavila Strategiju “Od polja do stola” kao jednu od ključnih mjera u okviru europskog zelenog plana. Namjera je postojeći prehrambeni sustav EU-a usmjeriti prema održivom modelu i doprinijeti postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine.




Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu