Hrvatske šume olakšavaju izvoz industriji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2012. u 15:21
PXL

Nakon opsežnih inspekcijskih pregleda, Hrvatske šume d.o.o. zadovoljile su sve zadane uvjete i stekle pravo da i idućih pet godina svoje proizvode deklariraju kao certificirane FSC proizvode.

Nakon opsežnih inspekcijskih pregleda, Hrvatske šume d.o.o. zadovoljile su sve zadane uvjete i stekle pravo da i idućih  pet godina svoje proizvode deklariraju kao certificirane FSC proizvode.

Hrvatske šume nositelji su FSC certifikata za gospodarenje šumama od 2002. godine, izvjestila je iz Direkcije HŠ Ana Juričić Musa i dodala kako se domaćoj drvnoj industriji  osigurava certificirana drvna sirovina, što nije slučaj u mnogim zemljama regije i što im uvelike olakšava  izvoz njihovih proizvoda. 

 Forrest Stewardship Council – „Chain Of Custody) (FSC) predstavlja sustav koji povezuje praksu i proizvode odgovornih šumarskih poslovodstva s potrošačima. FSC  tvrtke mogu prikazati svoju obvezu upravljanja šumama s aspekta zaštite okoliša i sociološke odgovornosti te označavaju svoje proizvode sa FSC logotipom. FSC certifikat dodjeljuje Soil Association Woodmark iz Bristola u Velikj Britaniji. Osnovni cilj izdavanja FSC certifikata je osiguravanje održivog razvoja u gospodarenju šumama s idejom da će potrošači radije kupovati, makar platili i više, proizvode koji potiču iz šuma kojima se trajno gospodari na održiv način, nego proizvode čije porijeklo nije dokazano. Ideja je utemeljena na porastu ekološke svijesti kod potrošača osobito u razvijenijim zemljama svijeta, Europi i SAD-u.

Proizvodi koji nose FSC znak prolaze kroz nekoliko stadija između šume i krajnjeg korisnika i nekoliko puta promjene vlasnika. Svi vlasnici u proizvodnom lancu moraju biti nositelji FSC certifikata kako bi se osigurao neprekinuti lanac brige za održivi razvoj šumskih resursa, rekla je Musa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close