Hrvatske ICT tvrtke planiraju se širiti na sve kontinente

Autor: Bernard Ivezić , 27. veljača 2012. u 22:00

Skupe štandove u Barceloni zakupile tri hrvatske tvrtke, dok druge odrađuju niz poslovnih susreta

Hrvatske ICT tvrtke ove su godine na najveći telekomunikacijski sajam Mobile World Congress, koji u Barceloni traje od ponedjeljka do četvrtka, otišle s unaprijed ugovorenih 300 sastanaka. Prema onome što smo doznali iz razgovora s njima, plan im je širiti se na sve kontinente. Kristijan Matas, direktor marketinga Infobipa, kaže da su zakupili dvostruko veći štand nego lani. Njihov je štand veličine 40 kvadrata, što se prema cjeniku MWC-a može preračunati u četverodnevni najam od 50.000 eura. Matas kaže da su unatoč visokoj cijeni već zakupili štand za iduću godinu.

“Nemamo izbora. Barcelona je naš najvažniji sajam i iako je riječ o velikom ulaganju, povrat je opipljiv jer smo i prije dolaska ugovorili čak 130 sastanaka”, kaže Matas. Matija Razem, potpredsjednik operacija Infobipa, kaže da im je cilj proširiti se u Sjevernu Ameriku i Australiju pa šire kontakte u tim regijama. Osim toga predstavljaju se partnerima u Africi, Aziji te tradicionalno najjačoj Latinskoj Americi. “Ove godine došli smo s novim proizvodom. Sustav Centili, za koji se zanimaju i hrvatski operateri, vlasnicima web-stranica i proizvođačima mobilnih aplikacija omogućava brze i jednostavne naplate u malim iznosima”, kaže Razem. Drugi veliki hrvatski izlagač na MWC-u je zagrebački Končar – Institut za elektrotehniku. Bakir Đonlagić, voditelj odjela za obnovljive izvore energije Končar – Instituta za elektrotehniku, kaže da ih očekuje gotovo 200 sastanaka. Glavni proizvod koji izlažu na sajmu je samoodrživi energetski sustav koji rabi energiju vjetra, sunca i vodikovih ćelija za napajanje baznih stanica mobilnih operatera. “U Hrvatskoj rade dva takva sustava. U funkciji su 14 mjeseci i dosad nisu radili samo zbog održavanja. To je kvaliteta po kojoj smo bolji od svjetske konkurencije”, kaže Đonlagić. Končar – Institut za elektrotehniku u Barceloni predstavlja dodatno poboljšani sustav koji u jednom kontejneru pohranjuje 200 kWh energije. Omogućava udaljeni nadzor i štedi ulaganja operaterima jer se dio kontejnera može iskoristiti za postavljanje opreme za baznu stanicu.U Barceloni izlaže i zagrebački Inceptum, nastao izdvajanjem IT razvoja iz Metroneta. Konzultant Domagoj Mikac kaže da im je ovo prvo javno predstavljanje te je zadovoljan s desetak ugovorenih sastanaka. “Zanimanje su pokazali manji operateri iz Afrike, istočne Europe i Rusije, a naš su cilj upravo ta tržišta jer zbog veza s Metronetom nemamo planove razvijati prodaju u Hrvatskoj”, kaže Mikac. Inceptum prodaje sustav upravljanja mrežom koji operaterima omogućuje ponudu “cloud” usluga uz povrat investicije za šest do 12 mjeseci.Na WMC su došle i hrvatske ICT tvrtke koje nisu zakupile izložbeni prostor, već samo odrađuju sastanke, poput GDi Gisdata grupe i Applicona.

Izlagači iz regije

Iskratel i Wireless Media
Iz Slovenije je na sajam došao Iskratel. Tvrtka je tradicionalno prisutna na istoku, a sad im je cilj širenje na zapad. Iz Srbije je na sajam došla jedino tvrtka Wirelles Media iz Beograda koja u Barceloni promovira novo rješenje koje omogućuje brzu izradu mobilnih aplikacija za sve platforme.

Komentirajte prvi

New Report

Close