Hrvatska tvrtka gradi četiri fregate na brodogradilištu u Njemačkoj

Autor: Vedran Balen/VL , 14. srpanj 2014. u 16:21
Ilustracija / Thinkstock

S ugovorom vrijednim 5 milijuna eura IMR Hamburg iz Slavonskog Broda zaposlit će još 30 novih strojara i tehničara.

Tvrtka IMR Hamburg iz Slavonskog Broda potpisala je 5 milijuna eura vrijedan ugovor s naručiteljem jednog njemačkog brodogradilišta. Ugovor se odnosi na izvođenje inženjersko-cjevarskih radova na gradnji i konstrukciji četiriju brodova podtipa MEKO, kakvih ima samo 26 u svijetu.

– Ugovoreni je rok izvođenja radova do kraja 2015. godine, čime smo osigurali radna mjesta svim našim dosadašnjim zaposlenicima te otvorili prostor za zapošljavanje novih tridesetak radnika projektne i izvedbene strojarsko-tehničke struke iz Hrvatske – kaže Đuro Božanović, direktor IMR Hamburga za jugoistočnu Europu. Brodovi koje će kao podizvođač graditi slavonskobrodska tvrtka odlikuju se poboljšanim tehničkim karakteristikama u odnosu na svoje prethodnike. Brzina će im iznositi visokih 26 čvorova, a kapacitet radne snage 35.000 kilovata uz povećanje dužine na 150, širine na 19, a dubine na pet metara. Tip broda koji se konstruira, F125, usavršen je tip fregate kojom se želi postići izrazita zaštitna i djelotvorna svrha nasuprot mogućoj opasnosti od asimetrične ugroženosti. Brođani su za jedan brod ugovorili i posao inženjeringa i montaže, a nadaju se da će dobrom izvedbom radova isti posao ugovoriti i za preostala tri broda. Ukupna je investicija krajnjeg korisnika 650 milijuna eura.

– Ponosni smo što je naša tvrtka dobila jedinstvenu priliku sudjelovati u kreiranju novog tehnološkog smisla ove brodarice na način dugoročne upotrebljivosti u područjima primjene – ističe glavni inženjer projekta Drago Lacman.

Komentirajte prvi

New Report

Close