Poslovna 2022.
Christoph Schöfböck

Hrvatska na putu ka Schengenu i eurozoni

Na putu implementacije eura, pred cjelokupnim hrvatskim gospodarstvom velik je i zahtjevan zadatak.

Christoph Schöfböck
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: PD

Na kraju godine u kojoj je obilježila 30 godina samostalnosti, Hrvatska se nalazi pred važnim događajima za svoju ekonomsku i političku budućnost.

Ohrabrena snažnim oporavkom ekonomije u drugom tromjesečju 2021. te odličnom turističkom sezonom, Hrvatska ide prema realizaciji dvaju strateških vanjsko-političkih ciljeva: ulasku u tzv. Schengenski prostor, što bi se, prema najavama, moglo dogoditi tijekom 2022., te ulasku u eurozonu, s ciljanim datumom 1. siječnja2023. godine.

Na putu implementacije eura, pred cjelokupnim hrvatskim gospodarstvom velik je i zahtjevan zadatak. Bankarski sektor već je krenuo s procesom prilagodbe kako bi se financijski sustav na vrijeme pripremio na uvođenje nove valute. Iako uvođenje eura za banke podrazumijeva i određene, ne baš tako male troškove, ukidanje valutnog rizika donijet će dugoročnu stabilnost za hrvatsko gospodarstvo, a pozitivno će djelovati i na povećanje njegove međunarodne konkurentnosti.

Uz zabilježene pozitivne ekonomske trendove, zadržavanje stabilnosti javnih financija te potencijal koji leži u korištenju europskih fondova u okviru Next Generation programa, s optimizmom se može gledati u budućnost.

Stabilnost, kapitaliziranost i visoka likvidnost bankarskog sustava predstavljat će vrlo važan oslonac na putu daljnjeg oporavka i rasta hrvatske ekonomije, ali i realizaciji željene liderske pozicije Hrvatske na regionalnoj razini.

Za to je potreban i dodatni, kontinuirani rad na unaprjeđenju investicijske i pravne sigurnosti, kao temeljnih preduvjeta dugoročno održivog gospodarskog rasta i razvoja. U tom segmentu Hrvatska ima još uvijek značajan prostor za napredak.

Erste banka će svojim poslovanjem i aktivnostima podupirati gospodarski razvoj, s ciljem poticanja prosperiteta svojih klijenata i zaposlenika, ali i hrvatskog društva u cjelini. Operativno i financijski, u idućoj godini zadržat ćemo stabilnost poslovanja, uz željeni rastući trend osnovnih pokazatelja.

Raspolažemo visokom količinom likvidnosti te ćemo nastaviti pratiti sve kvalitetne i održive projekte, posebice realnog sektora, ali i financijske potrebe građana te jedinica lokalne uprave.

Rad na daljnjem razvoju digitalnih rješenja, još snažniji fokus na savjetodavnu uslugu koju naši klijenti mogu dobiti u fizičkim poslovnicama te daljnje usklađivanje s ESG principima u svim segmentima poslovanja Erste grupe u Hrvatskoj, bit će temeljne strateške odrednice našeg poslovanja u budućnosti.

Christoph Schöfböck, predsjednik uprave Erste&Steiermärkische Bank

New Report

Close