Njemački stručnjak već više od godinu dana živi kod nas: Dolazak u Hrvatsku s obitelji bila je velika promjena, ali dobrodošla

Autor: Darko Bičak , 12. svibanj 2022. u 15:13
Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska/PD

Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska o potencijalima, ali i preprekama na domaćem tržištu.

Njemačka E.ON grupa jedan je od najvećih europskih operatera energetskih mreža i energetske infrastrukture. Posluje na 17 tržišta, 72.000 zaposlenika, 51 milijun kupaca, 80.000 MW obnovljivih izvora energije spojenih na E.ON elektroenergetsku mrežu, 1,6 milijuna km električnih mreža, 77,3 milijarde eura prihoda u 2021. uz 7,9 milijardi eura EBITDA i s planom ulaganja od 27 milijardi eura do 2026.

Na hrvatskom tržištu E.ON je prisutan od početka 2020.  preko E.ON Hrvatske kao holding kompanije kojoj je nedavno na čelo došao predsjednik Uprave Andreas Rörig, koji je karijeru započeo u uredu tadašnje zastupnice i čelnice oporbe u njemačkom parlamentu, a kasnije kancelarke Angele Merkel.

Vodio je i lobističke aktivnosti E.ON grupe u Bruxellesu, a 2021. preuzeo je funkciju počasnog konzula Hrvatske u Kölnu. Kako nijedna druga industrija nije toliko važna i utjecajna za poduzetništvo i kućanstva kao energetika, razgovarali smo o važnim aktualnim energetskim i srodnim temama s Andreasom Rörigom.

Kao energetski stručnjak i diplomat iz Njemačke koji živi i radi u Hrvatskoj već više od godinu dana, kakva su Vaša iskustva u poslovanju u Hrvatskoj i s hrvatskim zaposlenicima?

Nakon 12 godina obnašanja različitih upravljačkih pozicija u E.ON SE-u, dolazak u Hrvatsku s obitelji bila je velika promjena, ali dobrodošla. Preuzimajući najveću odgovornost kao predsjednik Uprave E.ON Hrvatske imao sam čast pridružiti se postojećem timu ali  i poželjeti dobrodošlicu novim članovima tima stručnjaka ove organizacije i moram priznati da sam impresioniran najvišom radnom etikom i odgovornošću koje sam zatekao.

S druge strane, Hrvatska ima velik tržišni potencijal, posebno u energetskom sektoru, gdje uz skori  ulazak u euro i schengensku zonu je ujedno i dobro pozicionirana da iskoristi puni potencijal EU taksonomije. Imamo volju, znanje i investicijsku moć da u potpunosti iskoristimo ovaj potencijal, ali prvo moramo riješiti određene ključne preduvjete i izazove kako bismo taj potencijal ostvarili.

O kakvom je potencijalu riječ i kako je u svjetlu nedavnih događaja taj potencijal iskoristiv za osiguravanje stabilne opskrbe energijom i stabilizaciju cijena krajnjim kupcima?

Ova nesretna situacija istaknula je krhkost mira i sigurnosti u Europi, nezamislivo je svjedočiti ovakvim događanjima u 21. stoljeću. Energetski sektor, koji utječe i na sve ostale industrije i kućanstva, suočava se s najvišim cijenama ikad zabilježenim.

S druge strane, u najgorem scenariju prekid opskrbe imat će ozbiljne ekonomske i društvene posljedice čime se sigurnost opskrbe i prelazak na obnovljive izvore energije stavljaju kao najviši prioritet. Ovdje Hrvatska ima najveći potencijal da dođe u sam vrh zemalja EU u korištenju potencijala obnovljivih izvora energije te osigura sigurnost opskrbe, energetsku učinkovitost i neovisnost podržavajući i ostvarujući ciljeve Zelenog plana.

Prema Strategiji energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu ukupni procijenjeni tehnički solarni potencijal na hrvatskom tržištu iznosi 8 000 MW.

Što E.ON poduzima kako bi osigurao da se ti brojevi dosegnu lokalno kako bi podržao i ubrzao zelenu energetsku tranziciju?

Smjer u kojem kao kompanija idemo kako bismo poduzetništvu i kućanstvima na hrvatskom tržištu omogućili bolje sutra je svakako solarna energija. Sunčeva energija ima najznačajniji potencijal rasta u nadolazećim godinama.

Istra i Dalmacija imaju 30 i 40 posto više insolacije u odnosu na  primjerice njemački München, stvarajući isti postotak ranijeg povrata ulaganja. Postavljanjem kućnih solarnih elektrana pomogli smo našim kupcima postizanje energetske učinkovitosti i neovisnosti te nastavljamo s razvojem pametnih i raznolikih energetskih rješenja krojenih po mjeri i potrebama modernih kućanstava.

Zajedno s našim poslovnim kupcima kao što su Valamar riviera, Pliva, Žito grupa, Bauhaus, Gavrilović, Atlantic i drugim predvodnicima industrija i liderima održivosti radimo na ostvarivanju solarnog potencijala hrvatskog tržišta i zajedno oblikujemo to tržište.

Nakon zastoja na tržištu 2020. i 2021. zbog COVID-a 19 i lošije turističke sezone te pada gospodarstva, sada svjedočimo većoj potražnji za fotonaponskim elektranama  i u segmentu kućanstva i poslovnih kupaca. Samo u ovoj godini instalirat ćemo preko 40 MWp elektrana iz do sada ugovorenih preko 50 projekata s poslovnim kupcima.

Od spomenutih 40+MWp, 20 MWp je D&B (design & build), od kojih su 3 MWp projekti koji su dobili poticaje gdje E.ON podržava poslovne kupce i u pripremi projekata za natječaje. Preostale projekte E.ON podržava u segmentu financiranja.

U 2022. godini uložit ćemo najmanje 12,5 milijuna eura kroz BOT (Build Operate Transfer) ugovore sa ugovorima o otkupu energije (PPA) s kupcima. Pored toga, očekuje nas i više od 25 milijuna eura ulaganja u ostale solarne projekte na kojima trenutno radimo projektiranje.

A u Europi?

Europski energetski sustav postaje još dekarboniziraniji, decentraliziraniji i digitalniji. Ukratko – održiviji. E.ON-ove mreže za distribuciju električne energije okosnica su novog energetskog svijeta. Postupno ih razvijamo u inteligentne platforme za upravljanje složenim tokovima energije i podataka te za pružanje novih mogućnosti kupcima za rješavanje njihovih energetskih potreba.

Bez energetskim mreža nema ni energetske tranzicije ni ostvarivanja klimatskih ciljeva. E.ON grupa planira uložiti oko 27 milijardi eura u svoje poslovanje diljem Europe do 2026. godine, pri čemu je više od 95 posto ulaganja u potpunosti usklađeno s EU taksonomijom.

S iskustvom ulaganja od prosječno 4 milijarde eura godišnje u energetske mreže diljem Europe, E.ON bi također mogao pomoći u stvaranju dugoročne vrijednosti i u Hrvatskoj i učiniti električne mreže platformom za budući održivi rast. Također, ove godine planiramo uložiti 7 milijuna eura u našu plinsku mrežu, opremu i digitalizaciju u Hrvatskoj.

Osvrnimo se na spomenute preduvjete i izazove koje je potrebno prevladati da bi se iskoristio puni potencijal hrvatskog energetskog tržišta?

Htio bih se fokusirati se na kritični preduvjet – energetske mreže. Uz proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, visokoučinkovite i inteligentne energetske mreže igraju ključnu ulogu u klimatskoj neutralnosti i sigurnosti opskrbe, osiguravaju isporuku zelene energije tamo gdje je to potrebno. Infrastruktura se mora razvijati uz obnovljive izvore energije, inače se zelena energija jednostavno ne može koristiti.

Na hrvatskom tržištu susrećemo se s nekoliko izazova, među kojima su nužna ulaganja u postojeću elektroenergetsku mrežu za daljnju podršku energetskih potreba i novih solarnih elektrana na koje već povezujemo svoje kupce. Ali čak i ovdje se borimo za brzo stavljanje u pogon naših projekata zbog problema s priključkom na mrežu jer elektroenergetska mreža HEP ODS-a trenutno još uvijek nema dovoljne kadrovske i tehničke kapacitete za spajanje obnovljivih izvora energije.

Prema informaciji od 18. siječnja 2022. na distribucijsku mrežu HEP ODS-a bilo je priključeno 3 821 fotonaponskih elektrana (2 182 odnosi na poduzetništvo, 161 na kućanstva, 1 478 na proizvođače u kategoriji samoopskrbe). Ovo je razlog za zabrinutost. Koliko je to nedostatno govori sljedeći primjer. E.ON upravlja s oko 50 posto električne mreže u Bavarskoj u Njemačkoj.

Ova mreža je samo dvostruko veća od hrvatske, ali smo prošle godine spojili čak 40 000 solarnih elektrana. Ako Njemačka želi ispuniti energetske ciljeve do 2030. godine, mreža u Bavarskoj treba spojiti 170 000 solarnih elektrana godišnje uz to da je već priključeno čak 340 000.

Ovo je najbolji primjer E.ON-ove strategije povezivanja na dobru energiju. Volio bih vidjeti i te prilike za sve hrvatske građane. Posljedično, ulaganja u energetsku infrastrukturu potrebna su kao nikada prije. Uz povećani rast i razvoj obnovljivih izvora energije, sve je važnije ulagati u elektroenergetsku mrežu, digitalne i nove kapacitete, što treba ići usporedno s razvojem obnovljivih izvora energije.

Električna mreža mora biti spremna za integraciju obnovljivih izvora energije. S iskustvom na nekoliko europskih tržišta s različitim uvjetima i u različitim fazama, E.ON može donijeti puno iskustvo Grupe o tome kako se najbolje nositi s izazovima i partnerskom suradnjom s  HEP ODS-om pružiti najbolja rješenja za dobrobit hrvatske energetske tranzicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close