HPB proslavila 30 godina poslovanja i uspješnu akviziciju Nove hrvatske banke

Autor: Poslovni.hr , 27. svibanj 2022. u 11:45
Foto: HPB

U iznenadnim i zahtjevnim okolnostima početkom ove godine akvizirala je i Sberbank, sada Novu hrvatsku banku

Obilježavanje 30 godina HPB-a dolazi nakon rekordne 2021. godine u kojoj je Banka ostvarila najbolju neto dobit u povijesti u iznosu 202 milijuna kuna, rast imovine na 27,9 milijardi kuna te stopu adekvatnost kapitala od 25,7%.

“U HPB-u imamo puno razloga za slavlje, uz ostvarenje najboljih poslovnih rezultata u povijesti, našoj Grupi pridružili smo novu članicu, Novu hrvatsku banku, koja je danas stabilizirana i uspješno posluje. Nakon uspješnih 30 godina poslovanja nastavljamo snažno graditi razvojni put Banke, pružajući značajnu podršku gospodarskom oporavku naše zemlje”, izjavio je Marko Badurina, predsjednik Uprave
HPB-a.

Foto: HPB

Svečanoj proslavi prisustvovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je poručio kako Hrvatskoj poštanskoj banci posebno čestita na svemu što su učinili za hrvatski bankarski sustav, a prije svega u smislu rasprostranjenosti banke koja je danas najdostupnija hrvatskim građanima. Premijer je istaknuo izuzetnu spremnost HPB-a da, uz agilan pristup hrvatske Vlade i Hrvatske narodne banke, integrira Novu
hrvatsku banku u hrvatski financijski sustav i anulira rizik izloženosti veći od 8 milijardi kuna. Naglasio je i spremnost Hrvatske za skoro članstvo u Schegenu i Eurozoni, što će dodatno osnažiti hrvatsko gospodarstvo.

Hrvatska poštanska banka osnovana je u listopadu 1991. godine sa sjedištem u Zagrebu, a kroz povijest punu prekretnica kontinuirano je jačala tržišnu prisutnost. Svoju prvu podružnicu osnovala je u Split 2003. godine, kada započinje ubrzano širenje mreže diljem zemlje, a prisutnost u Dalmaciji dodatn ojačava uspješnim pripajanjem Jadranske banke 2019. godine.

Snažnim iskorakom u smjeru digitalizacije 2014. godine HPB ubrzo postaje predvodnica digitalnih trendova. Prva je u Hrvatskoj uvela pristup e-Građanima, biometriju za prijavu u mobilno bankarstvo omogućila online otvaranje računa, podizanje gotovine na bankomatu mobitelom i najveći opseg usluga putem ePoslovnice.HPB u svom poslovanju vodi se potrebama građana i gospodarstva, slijedeći misiju ‘Stvaramo uvjete za bolji život u Hrvatskoj’, posebice u sredinama gdje nema bankarskih poslovnica. Zahvaljujući vlastitoj mreži te partnerskoj mreži od oko 1.000 ureda Hrvatske pošte, danas je najdostupnija banka u Hrvatskoj.

Svojih tri desetljeća rada u Hrvatskoj obilježila je posebno osmišljenim aktivnostima i društveno odgovornim projektima, a realizirala je i video serijal financijske edukacije ‘HPB za financijsku pismenost’, koji nastavlja i tijekom 2022. godine. Nastavak usmjerenosti na održivo poslovanje te dobrobiti zajednice i klijenata ostaje jedan od prioritetnih ciljeva HPB-a za ovu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close