Holcimu pet milijuna kuna za ‘zeleni’ cement

Autor: Darko Bičak , 23. lipanj 2022. u 13:19
Holcim je lani dobio 3,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt ekološkog cementa/M. Jurinec/PIXSELL

Radi se o izgradnji infrastrukture kojom će se omogućiti proizvodnja još jedne vrste niskougljičnog cementa, kojeg je prošle godine EU dodala u normu za proizvodnju cementa.

Holcimova tvornica cementa u Koromačnom provodi više ekoloških projekata financiranih iz Norveškog programa za poslovni razvoj – Innovation Norway, a najnoviji je težak pet milijuna kuna i odnosi se na razvoj novih vrsta cementa s nižim ugljičnim otiskom.

Nakon što je prošle godine od Innovation Norway-a Holcim dobio 3,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt ekološkog cementa, ove godine na taj je natječaj Holcim prijavio novi projekt, a početkom lipnja dobio je i potvrdu o sufinanciranju.

Kako ističu iz Holcima, radi se o izgradnji infrastrukture kojom će se omogućiti proizvodnja još jedne vrste niskougljičnog cementa, kojeg je prošle godine EU dodala u normu za proizvodnju cementa.

Nikola Kovačević, direktor Holcimove tvornice cementa u Koromačnu, naglasio je da je Zeleni plan postavio pred sve proizvođače u Europi jasne i vrlo izazovne ciljeve.

No, požalio se i na izazove u realizaciji uslijed energetske krize i rasta cijena sirovina. Za primjer, navodi, prvi projekt za koji su i lani odobrili sredstva bio je planiran na 9,6 milijuna kuna, a u međuvremenu zbog rasta cijena, ugovorena vrijednost radova im se gotovo udvostručila – povećana je na više od 16 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close