HOK: ‘Obrtnici i poduzetnici sad mogu na dulji rok planirati svoje poslovanje i investicije’

Autor: Suzana Varošanec , 16. ožujak 2023. u 16:27
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

To je tek dio poruka Hrvatske obrtničke komore (HOK) koja nastavak mjera Vlade pozdravlja ističući zadovoljstvo što se ove cijene ograničavaju.

Ukupno 103 tisuće obrtnika, koliko ih trenutno posluje u Hrvatskoj, nakon Vladine odluke o nastavku mjera kojima se limitiraju cijene energenata zaista može odahnuti, To znači da na bazi uvjeta koji su ovime postali poznati pa i stabilni na određeno vrijeme što se tiče troškova energenata, mogu planirati svoje poslovanje, kao i investicije, ali i više od toga.

To je tek dio poruka Hrvatske obrtničke komore (HOK) koja nastavak mjera Vlade pozdravlja ističući zadovoljstvo što se ove cijene ograničavaju. Naime, u svom priopćenju HOK u prvom redu izražava zadovoljstvo prezentiranim četvrtim paketom mjera Vlade za zaštitu građana, ustanova i poduzeća od udara rastućih cijena energenata, ali ipak dodatno podsjećaju i na još jedan zahtjev koji bi po njima Vlada također trebala uzeti u razmatranje, a tiče se subvencije za plin.

„Izrazito smo zadovoljni nastavkom mjere koja limitira cijenu električne energije kojom se obrtnicima i poduzetnicima s potrošnjom do 250.000 kwh električna energija obračunava po jedinstvenoj tarifi od 0,062 eura/kWh. Po našim podacima u tu kategoriju ulazi velika većina obrtnika“, istaknuo je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil dodajući da je Vlada time ponovno pokazala da je svjesna težine situacije pa će temeljem nastavka mjera “obrtnici i poduzetnici moći na dulji rok planirati svoje poslovanje i investicije, pripremati se za nadolazeću turističku sezonu te zadržati zapošljivost”.

Također, u obrtničkoj komori pozitivno komentiraju i činjenicu da je u mjere pomoći Vlada uključila i potpore ribarima te poljoprivrednicima u iznosu od 41 milijun eura, ali i ukazuju na to da još preostaje jedan zahtjev Hrvatske obrtničke komore da se razmotri mogućnost povećavanja subvencije za plin koja se ostvaruje vaučerom pomoću aplikacije HAMAG-BICRO.

“Vodeći računa o ugroženosti pojedinih obrtnika koji su početkom godine dobili višestruko uvećane račune za plin, naši prijedlozi prema resornim ministarstvima išli su u smjeru iznalaženja dodatnih modela za ublažavanje navedene situacije. Hrvatska obrtnička komora po potrebi će predlagati nove mjere ako će okolnosti to zahtijevati”, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close