Hoće li zaista prodati TDR, Adris će odlučiti nakon što dobije najbolju ponudu

Autor: Marina Šunjerga/VL , 20. siječanj 2015. u 17:56
Ante Vlahović. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Adris grupa najavila je visoku cijenu svoje tvrtke za koju su zainteresirane vodeće tvrtke u svijetu duhana.

Dioničari Adris grupe odlučili su dati zeleno svjetlo vodstvu tvrtke za proces prodaje dijela imovine Tvornice duhana Rovinj (TDR). Skupština će konačnu riječ o tome hoće li se TDR zaista i prodati dati nakon što dobije najbolju ponudu, a u kompaniji su istaknuli da su se na “višak procedure”, odnosno sjednicu Skupštine na kojoj su vijećali o kretanju u proceduru, odlučili zbog želje za apsolutnom transparentnošću. “TDR je prepoznatljiva adresa hrvatske industrijske povijesti. Ima ekonomsku, ali i socijalnu i kulturološku vrijednost za Rovinj, Istru, Hrvatsku, regiju… U pamćenju mnogih simbol je dugogodišnjeg uspješnog opiranja globalizaciji te paradigma pravedno provedene pretvorbe i poslovne uspješnosti. Iz TDR-a je nastao današnji Adris. TDR je puno više od dobiti i knjigovodstvene vrijednosti”, poručio je predsjednik Uprave Adris Grupe Ante Vlahović istakavši kako bilo koje od mogućih rješenja za TDR podrazumijeva zadržavanje radnih mjesta i proizvodnje u Kanfanaru te da sredstva od moguće prodaje TDR-a budu u funkciji daljnjeg materijalnog i vrijednosnog jačanja Adrisa.

Visoka cijena 

Time je Adris grupa najavila visoku cijenu svoje tvrtke za koju su, prema neslužbenim informacijama, zainteresirane vodeće tvrtke u svijetu duhana: British American Tobacco, Japan Tobacco International, China National Tobacco Corporation i Korean Tobacco. 

Da Adris grupa izlazi iz duhanske industrije, moglo se očekivati nakon akvizicije Croatia osiguranja te jačanja pozicija turističke tvrtke Maistra i ulaganja u proizvodnju ribe kroz Cromaris. Adris je u pet godina investirao oko 4,7 milijardi kuna, pri čemu oko 642 milijuna kuna u duhansku poslovnu jedinicu, dok je oko milijardu kuna plasirao u turizam. 

Ulazak u osiguravateljski biznis koštao ih je dvije milijarde kuna. Upravo jačanjem pozicija te očekivanjem rasta u tim sektorima Uprava Adrisa u prezentaciji koju su predočili dioničarima pojasnila je odluku da se krene u prodaju TDR-a. Iz razgovora s potencijalnim kupcima, ali i iz priopćenja koje su iz Adrisa poslali u javnost, nejasno je što se sve prodaje. Kupci očekuju da će Adris grupa prodati sve tvrtke iz duhanskog sektora, odnosno da su na prodaju TDR, Adista, Istragrafika i Hrvatski duhani. 

Eventualna prodaja TDR-a mogla bi potrajati mjesecima, nakon kojih će dioničari Adrisa ponovno sjesti i donijeti konačnu odluku. Trendovi u duhanskom biznisu ne govore u prilog TRD-u, a upravo zbog očekivanja sve nižih stopa rasta Adris i prodaje TDR.

CO regionalni lider

U prezentaciji koja je iznesena dioničarima vidljivo je da se u idućim godinama očekuje prodaja od 9,5 milijardi komada cigareta, što je znatno manje od 13 milijardi, koliko je TDR prodao 2010. Porezno opterećenje na cigarete smanjuje profitabilnost i podiže cijene proizvoda. U Hrvatskoj su od 2008. trošarine narasle 89 posto, a u Srbiji 133 posto, dok je BiH trošarine podignula za 203 posto. Izazov je i smanjenje legalnog dijela tržišta cigareta. 

Turistički biznis, pak, odnosno Maistra, ima prosjek rasta osam posto godišnje. Do 2017. više od 95 posto kapaciteta kompanije bit će na razini 4 i 5 zvjezdica. U 2014. tvrtka je zaradila oko 99 milijuna kuna. Cromaris je povećao prodaju za pet puta u šest godina, poslovni prihodi skočili su s 66 milijuna kuna na 284 milijuna. CO pak ima oko 3,2 milijarde kuna prihoda godišnje. 

Od državne tvrtke Adris planira stvoriti regionalnog lidera u svijetu osiguranja te ojačati poziciju na domaćem tržištu, pa i većim akvizicijama.

 


Infografika: Večernji list

Komentirajte prvi

New Report

Close