Hoće li najesen Fortenova dobiti treću vlasničku ‘garnituru’?

Autor: Mislav Šimatović/VL , 27. travanj 2023. u 07:03
Foto: SLAVKO MIDžOR/PIXSELL

U Fortenovi očekuju da bi proces mogao završiti do listopada.

Krenuo je proces prodaje udjela u kompaniji koja je 100-postotni vlasnik Fortenove – Fortenova Group MidCo B.V., tvrtke registrirane u Nizozemskoj.

Jučer je otvoren međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u Fortenovi, a kao savjetnik angažirana a investicijska banka Lazard. U Fortenovi očekuju da bi proces mogao završiti do listopada.

Drugim riječima, budu li ponude zadovoljavajuće, do jeseni bi najveća domaća kompanija trebala imati novog vlasnika. Naravno, dobije li transakcija odobrenje nadležnih regolatornih tijela za provedbu sankcija nad ruskim poslovnim i privatnim subjektima.

Pretpostavka je da kompanija želi riješiti problem sankcioniranih suvlasnika, ruskih banaka Sberbank i VTB, koje drže 49,9% suvlasništva. Iako sama Fortenova nije pod sankcijama, sankcionirano suvlasništvo otežava poslovanje i negativno utječe na vrijednost kompanije i onemogućuje postizanje održive i efikasne kapitalne strukture.

U Fortenovi ističu da su nakon neuspjelih pokušaja Sberbanke da proda svoje udjele, istekle pravne osnove za dobivanje licence za provedbu izlaska sankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda iz vlasničke strukture.

Time je isčezla mogućnost za prodaju samo udjela Sberbanke ili VTB-a, što pak znači da će na prodaju biti ponuđen i udio grupe hrvatskih investitora predvođenih kompanijom Open Pass u valasništvu Pave Vujnovca, koji zajedno imaju oko 28% udjela. Preostalih 22 posto suvlasništva u rukama je niza manjih institucionalnih i privatnih investitora.

Refinanciranje obveznice od 1,05 milijardi eura će kratkoročno biti riješeno najvjerojatnije kroz produženje postojeće na rok koji neće biti duži od kraja 2024., uz uvjete slične sadašnjima, ali i uz značajan dodatan jednokratni trošak.

Komentirajte prvi

New Report

Close