Hoće li biti dokapa od 55 milijuna kn u RIZ Odašiljače znat ćemo u svibnju

Autor: Suzana Varošanec , 26. travanj 2021. u 22:00
Foto: LUKA STANZL/IXSELL

Za moguće ulagače VMD Standard i Ivamil odlučujuće je mogu li izvanknjižne nekretnine stečajnog dužnika RIZ Odašiljača prijeći u knjižno vlasništvo.

Stečajni vjerovnici RIZ Odašiljača odlukama velike šanse daju oživljavanju poslovanja dužnika, uz uvjet da je njihovo namirenje u iznosu koji bi bio veći od postignutog kroz unovčenje imovine.

Provedeni javni poziv ušao je u višu fazu u kojoj se traži obvezujuća ponuda. Hoće li to biti stečaj sanacijskog karaktera s mogućnostima za obnovu proizvodnje na profitabilnim osnovama u ovom svjetski poznatom brendu, bit će jasno krajem svibnja kad bi trebala biti poznata odluka potencijalnih ulagača.

Riječ je o zajednici ponuditelja u kojoj su VMD Standard i Ivamil kao odabrani ponuditelj za ulaganje prema neobvezujućoj ponudi od 55,1 milijun kuna u povećanje temeljnog kapitala stečajnog dužnika.

Dobili su dodatni rok (u tijeku), ukupno 60 dana za provedbu dubinske pravne i financijske analize te podnošenje obvezujuće ponude.

Pokazuje se da je za ulaganje odlučujuće mogu li dužnikove izvanknjižne nekretnine prijeći u knjižno vlasništvo.

Posrijedi je opsežna dokumentacija koja se prikuplja i iz državnih tijela, čija je analiza ključna jer stečajni dužnik nema dokumentaciju iz koje je vidljivo da su nekretnine koje ima u posjedu bile procijenjene u vrijednost njegova društvenog kapitala ili kapitala društava od kojih ih je stekao pravnim poslom.

Potvrdi li se za veći dio imovine da je rješivo pravno pitanje, to bi bio ‘okidač’ za obvezujuću ponudu uključenu u plan za kraj stečaja. Do veljače 2021. iz poslovnih aktivnosti u ovom je stečaju prihodovano 1,2 milijuna kuna od čega više od 50% od servisa i ovjeravanja brojila po narudžbama HEP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close