Hoće li Agrokor tražiti stečaj Valentićeve Nive?

Autor: Suzana Varošanec , 25. listopad 2017. u 08:06
Foto: Thinkstock

Otvara se pitanje što je s pozajmicama, a rokovi su kratki pa će se brzo znati.

U očekivanju raspleta za dioničko društvo Niva kojem prijeti stečaj, ispod radara je prošao podatak da je u stečaju u svibnju završila Niva Inženjering. Posrijedi je Nivino ovisno društvo (temeljni kapital je 18,8 mil. kn.). U tom su stečaju utvrđene tražbine koje ukupno iznose 193 milijuna kuna. Od toga se 60 mil. kn tiče razlučnih prava, dok su 133 priznate tražbine neosiguranih vjerovnika.

Vlasnik je matična Niva čiji je osnivač bivši premijer Valentić, uz čiji se mandat vezuju značajni potezi na planu stabilizacije ekonomije i gospodarstva kroz zaustavljanje hiperinflacije i uvođenje kune. Tvrtke je osnovao još 1995., a s recesijom koja je uslijedila nakon globalne financijske krize ovi su biznisi upali u probleme. Danas su nesposobne za plaćanje obveza te prezadužene što proizlazi iz sudskih oglasa za oba društva.

Tako je Trgovački sud u Zagrebu pozvao vjerovnike Nive da predlože stečaj te zakonske zastupnike da predaju popis imovine i obaveza tvrtke. Ne odazovu li se, a rokovi su strogo definirani, smatrat će se da je Niva nesposobna za plaćanje te će po službenoj dužnosti sud donijeti rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka. S obzirom na medijske natpise vezane uz Agrokor, tj. da je prethodnih godina u izvješćima redovito bilježio i pozajmice Nivi, otvara se pitanje hoće li izvanredna uprava zatražiti stečaj Nive, što bi bio svojevrsni pandan situaciji kad je Valentićev sin Ivan zatražio stečaj Konzuma.

Naime, za navedeno ovisno društvo prošle jeseni je obustavljan skraćeni stečaj pokrenut po prijedlogu Fine, a razlog je imovina kojom se mogu namiriti vjerovnici. Stečaj su, pak, zatražila tri ‘zvučna’ vjerovnika – H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-Zagreb, s obrazloženjem da dužnik ima dovoljno imovine. Kod imenovanja stečajne upraviteljice Rajke Jagmarević odlučujuće je bilo što je sud smatrao, uz potrebnu stručnost i iskustva, da ona raspolaže i znanjem vezanim uz zemljišno-knjižno pravo. A što je važno jer sud smatra da se “radi o složenom stečaju u kojem dužnik ima puno uknjiženih i neuknjiženih nekretnina”.      

Komentirajte prvi

New Report

Close