Hidrocommerce ulaže 26 milijuna eura u naselje na zagrebačkom Bijeniku

Autor: Ivan Pandžić , 17. studeni 2010. u 22:00

U Hidrocommercu su uvjereni da će njihov projekt imati prolaz na tržištu unatoč visokoj cijeni od 3000 eura po četvornom metru

Za tri mjeseca bit će završena prva četiri objekta sa 13 stanova u konceptualno neuobičajenom naselju Bijenik na sjeveru Zagreba. Kroz četiri faze do 2014. godine u naselju će ukupno biti izgrađeno 70 stanova u 18 objekata. No luksuzni stanovi čija kvadratura se kreće od 70 do 200 četvornih metara tek su dio naselja u koje zagrebački Hidrocommerce ulaže 26 milijuna eura. U tom zagrebačkom građevinskom uredu, različito od uobičajene prakse “urbanih vila” u sjevernom dijelu grada, odlučili su napraviti cjelovitiji projekt. Pored stanova gradit će se i uslužni javni objekt površine šest tisuća četvornih metara koji plijeni pozornost svojim izgledom, ali i uz uobičajene stanove prvi put će se graditi stanovi i apartmani najmijenjeni osobama starije životne dobi. Za njih je namijenjen 41 manji stan, a u prizemlju će imati i medicinski centar. Ukupno će Hidrocommerce izgraditi oko 23.000 četvornih metara bruto površne na 33.000 četvornih metara zemljišta. Parkovi i zelenilo su dio projekta.

Bez potrebe za odlaskom u centar
U Hidrocommercu vjeruju da će njihov koncept naselja sa stanovima za starije, luksuznim stanovima za kupnju, zelenilom i malim trgovačkim centrom imati prolaz na tržištu, čak i ako će cijene stanova biti više od tržišnih i iznosit će oko tri tisuće eura. Boris Kordić, direktor Hidrocommerca, kaže da su javnim uslužnim objektom s lokalima htjeli stanarima svog naselje, kao i okolnim stanovnicima, osigurati da za kupnju osnovnih potrepština ne moraju ići u središte grada. Objekt će, među ostalim, imati hipermarket od 850 četvornih metara, restoran, kafiće, kemijsku čistionicu, dvoranu za vježbanje, frizerski salon, ljekarnu… Gradit će se istovremeno sa stanovima za treću životnu dob i u Hidrocommercu kažu da bi radovi trebali biti završeni u ožujku 2012. godine. Posljednja faza gradnje 14 objekata sa 57 stanova počet će krajem sljedeće godine i u fazama će biti završena najkasnije do 2014. Svi stanovi bi trebali biti “pametni”, s vrhunskom opremom, niskom potrošnjom i osiguranim parkiralištima i za stanare i za goste.

Ispod maksimalnih gabarita
“Dugo smo analizirali prednosti i mane lokacije i odlučili smo se za ovakav koncept koji također uključuje izgrađenost stambenih objekata ispod maksimalno dopuštenih gabarita. Željeli smo stvoriti mjesto ugodnog življenja u sjevernom djelu grada. Zbog toga smo odlučili ponuditi stanove starijim osobama. Smatramo da ima dovoljno osoba koje su upravo završile radni vijek, još su u naponu snage i voljele bi ostatak života provesti na mirnome mjestu”, objašnjava Kordić. Stanovi još nisu pušteni u prodaju. Hidrocommerce planira voditi upravljanje cijelim naseljem, odnosno pružati usluge održavanja i slično. Stanovi će se nuditi i u najam, bilo s mogućnošću kupnje ili klasični komercijalni, a jedan dio će se ostaviti i za strance koji bi u Hrvatskoj boravili godinu ili dvije. Oni bi imali uslugu kao u hotelu, s hranom i održavanjem. Osobe starije dobi imat će i medicinski centar, a usluge njege će se moći unajmljivati prema potrebi mjesečno.

Poteškoće

Imovinska pitanja usporila projekt
Hidrocommerce je otkup zemljišta počeo još prije četiri godine kada kriza na tržištu stanova u Zagrebu nije ni bila najavljivana. Najduže je trajao otkup zemljišta koje je bilo izuzetno usitnjeno. Primjerice, na jednoj parceli je bilo 19 vlasnika od kojih je 18 preminulo pa je trebalo provesti ostavinske rasprave prije kupnje. Iako stanovi dolaze na tržište u trenutku kada je tržište prezasićeno i cijene padaju, tvrtka se odlučila na više cijene od prosječnih. “Vjerujemo da uvijek ima kupaca za ovako kvalitetan projekt”, kaže Kordić. U Hidrocommercu još razrađuju sustave prodaje. Primjerice, provest će anketu u kojoj će ispitati trebaju li graditi u sklopu naselja bazen ili ne. Njegova gradnja će ovisiti o odgovoru ispitanika.

Komentirajte prvi

New Report

Close