HEP-u odobrenje za dva kredita od 1,3 milijarde kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 19. svibanj 2022. u 22:00
Tim će sredstvima biti refinancirana obveznica izdana 2015. u iznosu od 550 milijuna dolara uz kamatu od 5,8%/MARIN TIRONI/PIXSELL

Ovaj kreditni aranžman realizirat će se kroz dva ugovora, a u oba se predviđa rok korištenja od godinu dana sukcesivno.

HEP-u je Vlada jučer dala suglasnost za kreditno zaduženje kod OTP banke u ukupnom iznosu od 1,31 milijardu kuna.

Prema pojašnjenju ministra gospodarstva Davora Filipovića, tim će sredstvima uz bitno povoljnije uvjete biti refinancirana obveznica koju je ta državna tvrtka izdala 2015. u iznosu od 550 milijuna dolara uz kamatu od 5,8%.

Ovaj kreditni aranžman realizirat će se kroz dva ugovora, a u oba se predviđa rok korištenja od godinu dana sukcesivno.

Veći iznos kredita, ukupno 929 milijuna kuna, HEP će zaključiti uz redovnu kamatnu stopu od 0,62%, a povrat je predviđen jednokratno nakon pet godina, dok se drugi kredit u iznosu od 385 milijuna kuna podiže uz kamatnu stopu od 0,42% i za njega je predviđena sukcesivna otplata u osam šestomjesečnih rata s rokom dospijeća pet godina nakon zaključenja ugovora.

Za kredite nije predviđeno osiguranje jamstvom države.

HEP-u, koji je na sebe preuzeo i dio tereta vladinih mjera ublažavanja cjenovnog udara na kućanstva zbog izvanrednih uvjeta koji su na energetskom tržištu uslijedili s izbijanjem rusko-ukrajinskog rata, nova kreditna zaduženja osigurat će i dodatna sredstva za očuvanje likvidnosti i financiranje investicija predviđenih ovogodišnjim planom.

Među aktivnostima koje nisu bile planirane pojavila se i moguća akvizicija nekoliko lokalnih plinskih opskrbljivača, koji su krahirali s plinskom krizom, a najveća je takva Gradska plinara Zagreb Opskrba, koja je upala u dugovanja od oko 300 milijuna kuna, a koju HEP-ova tvrtka HEP-Plin dubinski snima.

Komentirajte prvi

New Report

Close