HEP dobio ‘zeleno’ za srednjeročne kredite do milijardu kn

Autor: Lucija Špiljak , 12. ožujak 2020. u 21:59
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Ugovaranje neće utjecati na državni proračun jer ne sadrže komponentu državnog jamstva nego se odobravaju na temelju samostalne ocjene kreditnog profila/rizika HEP-a.

Vlada RH dala je HEP-u suglasnost za ugovaranje srednjoročnih kredita do milijardu kuna. Zbog isteka postojećih ugovorenih limita krajem studenog 2019. Uprava je pokrenula postupak ugovaranja novih limita kako bi održala rezervu likvidnosti od milijardu do 1,3 milijarde kuna. Sklopit će ih s Erste&Steiermarkische bankom, OTP bankom, Raiffeisenbank Austria, Hrvatskom poštanskom bankom i Privrednom bankom Zagreb.

“HEP će neobvezujuće limite/okvire i okvirni sporazum o financiranju koristiti za višenamjensko financiranje redovnog poslovanja te je obvezan otplaćivati sve obveze po zaduženju do konačne otplate bez terećenja državnog proračuna, što je u ovom slučaju važno”, poručio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Ugovaranje neće utjecati na državni proračun jer ne sadrže komponentu državnog jamstva nego se odobravaju na temelju samostalne ocjene kreditnog profila/rizika HEP-a. Kako se navodi, riječ je o neobvezujućem ugovornom dokumentu čija će realizacija isključivo ovisiti o potrebama HEP-a i mogućnostima banaka za plasman. Time se omogućava kontinuirano osiguranje rezervi likvidnosti za redovno obavljanje poslova te izdavanje svih vrsta garancija, radi smanjenja rizika od neodržavanja kreditnog rejtinga, uklanjanja rizika refinanciranja na godišnjoj razini, navodi se.

Komentirajte prvi

New Report

Close