HAMAG-BICRO pomogao poduzetnicima i poljoprivrednicima s 540 milijuna eura zajmova

Autor: PD VL native tim , 21. studeni 2023. u 22:00
Boljih uvjeta na tržištu nema, a vjetar u leđa je i mogućnost počeka plaćanja od godinu i pol, ističe Ivica Babojelić/M. Prpić/PIXSELL

Komercijalne ih banke smatraju rizičnima, no ‘kralj’ borovnica Ivica Babojelić i najpoznatiji uzgajivač češnjaka u Hrvatskoj Marijan Balić uspjeli su dokazati da za poljoprivrednike u Hrvatskoj ‘nema zime’.

Hrvatska je na samom vrhu EU po ukupno plasiranim Financijskim instrumentima za poljoprivredu i ruralni razvoj za prošlu godinu. Za tako uspješnu provedbu Financijskih instrumenta za ruralni razvoj u Hrvatskoj, uvelike je – u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede – zaslužna Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), koja je do sada plasirala 12.148 mikro i malih investicijskih zajmova, mikro zajmova za OBS te COVID zajmova u ukupnom iznosu od 540 milijuna  eura.

Pojednostavljeno rečeno, ovi zajmovi su financijski instrumenti u formi kredita, subvencionirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te NPOO-a, a namijenjeni su poticanju razvoja. Od kupnje poslovnog prostora za obavljanje osnovne djelatnosti, preko stručnog usavršavanja koje će unaprijediti posao, pa do kupnja opreme i uređaja… – sve to mogu biti razlozi odobravanja zajmova.

Zajmovi za poduzetnike iznosili su do 100.000 eura s najpovoljnijom kamatom na tržištu – već od 0,1% – ovisno o kojem je programu riječ. Tijekom programskog razdoblja 2014. – 2020. HAMAG-BICRO u potpunosti je i digitalizirao proces prijave, a sve se odvijalo bez dodatnih papirnatih dokumenata.

Pružanje podrške kroz sve razvojne faze njihovog poslovanja – od istraživanja i razvoja ideje do komercijalizacije i plasmana na tržište – glavna je misija HAMAG-BICRO-a. No bez financijske potpore, za koju se mali gospodarstveni subjekti, kao i fizičke osobe teško mogu osloniti na komercijalne banke, jer one traže strože instrumente osiguranja, ne bi definitivno bilo uspješnih poduzetničkih priča iz Hrvatske, poput one ‘kralja’ borovnica Ivice Babojelića ili jednog od najpoznatijih uzgajivača češnjaka u Hrvatskoj Marijana Balića.

12 148

mikro i malih investicijskih zajmova, mikro zajmova za OBS te COVID zajmova plasirao je HAMAG-BICRO

Novi pogoni i mehanizacija

U selu Vrbovec Samoborski, pokraj Samobora, svi znaju za Ivicu, jer – osim ekoloških borovnica koje uzgaja – jedini u ovom kraju nudi uslugu prerade voća po sistemu ‘ključ u ruke’. Svatko tko ima vlastito voće, može ga donijeti za preradu, a Ivica će u svojem novom pogonu voće oprati, samljeti, ocijediti, ali i odraditi pasterizaciju, punjenje ambalaže i sve drugo što je potrebno. Usluga prerade voća zasigurno nikad ne bi zaživjela da nije bilo HAMAG-BICRO zajmova, zahvaljujući kojima je Ivica modernizirao pogon, ali i – uz sokove – počeo proizvoditi i džemove od borovnica.

Jer, kad se bavite poljoprivredom, onda se mirite da vaša djelatnost ovisi o okolnostima na koje ne možete utjecati, primjerice o vremenskim nepogodama, koje sve mogu uništiti preko noći, zbog čega i banke nisu sklone podržati poljoprivrednike. S HAMAG-BICRO zajmovima sve je puno lakše i jednostavnije. Svjesno toleriraju nešto veći rizik, posebice kad su u pitanju super priče poput one obitelji Babojelić.

“Najvažniji kriterij je da imate urednu dokumentaciju i da posao funkcionira. Ne treba vam hipoteka, što banke obično traže, a jedino jamstvo je zadužnica. Zahvaljujući HAMAG-BICRO zajmovima, čija je kamata jako povoljna, odnosno praktički je nema, napravili smo opremu za proizvodnju sokova, a kasnije i za preradu voća i proizvodnju džemova”, kaže Ivica, koji je zajam dobio u dva navrata: prvi u iznosu od 50.000 eura, a u 2023.-oj i dodatnih gotovo 100.000 eura.

Uz komercijalne kamate i sve veće troškove, ne bi bilo poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, smatra Marijan Balić/B. Jakšić/PIXSELL

“Boljih uvjeta od ovih na tržištu nema, a vjetar u leđa zasigurno je i mogućnost počeka plaćanja od godinu i pol, što je dovoljno da malo stanete na noge i da posao krene”, kaže Ivica čija je poduzetnička priča započela sadnjom 6000 sadnica Haskapa ili sibirske borovnice. Želio je, kaže, proizvoditi nešto zdravo, a borovnice su se svojim antioksidativnim djelovanjem nametnule kao prave supernamirnice.

Od prvog je dana OPG Babojelić ekološki, jer je – i prije eko sadnje – Ivica pripremio zemlju za ekološki uzgoj. U želji da od plodova voća dobije više proizvoda, izgradio je i craft eko certificirani pogon za preradu voća i krenula je proizvodnja 100% matičnog soka od Haskapa, sušenog Haskap, džema Haskapa i svih ostalih delicija. U

z proizvodni pogon izgrađena je i ekološki certificirana hladnjača te šok tunel za brzo smrzavanje, odnosno za potrebe skladištenja i pripreme voća za preradu. Nakon izvrsnih reakcija na matični sok Haskapa, u ponudu su ubrzo dodali proizvode sirovina prijateljskih ekoloških OPG-ova i napravili nove sokovi od Haskapa, Jabuke, Tayberrya, Kruške, Borovnice, Kupine.

Od istraživanja do plasmana

Pružanje podrške kroz sve razvojne faze poslovanja – od istraživanja i razvoja ideje do komercijalizacije i plasmana na tržište – glavna je misija HAMAG-BICRO.

Poljoprivreda ima budućnost

Baš poput Ivana, i jedan od najpoznatijih uzgajivač češnjaka u Hrvatskoj, Marijan Balić iz mjesta Ilača u Slavoniji, zahvaljujući financijskim instrumentima iz EAFRD koje provodi HAMAG-BICRO, investiralo je u novu poljoprivrednu mehanizaciju te kupio skladišni prostor, hladnjače i ambalažu za čuvanje češnjaka.

“Komercijalne banke nas smatraju rizičnima i to, kad zatražimo kredit, pokušavaju naplatiti visokim kamatama. Uz tako visoke kamate i sve veće troškove, odgovorno tvrdim da ne bi bilo poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Kod HAMAG-BICRO zajmova sve je super: od najpovoljnijih kamata na tržištu, roka otplate, počeka, a i procedura je brza i jednostavna”, kaže Marijan.

Ovaj diplomirani ekonomist, nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, odlučio se vratiti u rodno selo te se posvetiti uzgoju povrća. Na češnjak se odlučio jer je većina onoga što smo kupovali u trgovinama stizala s kineskog tržišta, pa je u domaćoj proizvodnji vidio svoju poslovnu priliku. Također, češnjak je izazovan za proizvodnju, a Marijan, kako sam kaže, voli izazove.

Od pionira proizvodnje do jednog od glavnih dobavljača za veliki trgovački lanac, Marijan je dokazao kako poljoprivrednici u Hrvatskoj, koji zasigurno rade jedan od najtežih poslova, imaju budućnost. Uz dobar ‘vjetar u leđa’, kakav su dobili kroz HAMAG-BICRO zajmove, njihove poduzetničke priče mogu samo biti inspiracija drugima da se usude pokušati.

* Sadržaj omogućio HAMAG-BICRO

Komentirajte prvi

Organizator
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close