Novi šef NO Podravke bira se krajem tjedna, neslužbeno se zna tko će to biti

Autor: Jadranka Dozan , 25. listopad 2022. u 07:00
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ovotjedna sjednica posljednja za Želimira Vukina.

Ovotjedna sjednica Nadzornog odbora Podravke, na kojoj će se razmotriti financijski izvještaji za prvih devet mjeseci, bit će ujedno zadnja kojom će predsjedati Želimir Vukina. Prošli tjedan iz Podravke su objavili da je podnio ostavku s početkom studenoga, što znači da funkciju napušta osam mjeseci prije isteka četverogodišnjeg mandata na koji je izabran sredinom 2019. Kadrovske rošade u koprivničkoj kompaniji u pravilu izazivaju više pažnje i propitivanja nego što je uobičajeno, pa je i iznenadna ostavka prvog nadzornika potaknula spekulacije o razlozima povlačenja, kao i o mogućem nasljedniku. Ime nasljednika trebalo bi se razriješiti u petak. Neslužbeno, gotovo je sigurno da će mjesto predsjedavajućeg preuzeti Damir Grbavac, koji je na lipanjskoj skupštini izabran u 9-člano nadzorno tijelo Podravke.

Iz fondovske kvote

Neko vrijeme NO bi, dakle, trebao imati jednog člana manje. Grbavac je inače do umirovljenja krajem 2021. niz godina bio čelni čovjek Raiffeisen mirovinskih fondova. U Podravkin NO je i imenovan kao predstavnik tih fondova (u čijoj kvoti je bio i odlazeći Vukina) koji, ukupno gledano, drže 40-ak posto dionica Podravke. Zašto se, pak, Vukina odlučio povući s mjesta predsjednika NO-a, u poslovnoj i investicijskoj zajednici trenutno kola više tumačenja.

Prema izvorima lokalnog portala Danica.hr, okidač je bila rasprava NO-a o nedavnoj prodaji atraktivnog nekretninskog kompleksa slovenskog Žita (čiji je Podravka većinski vlasnik) u Ljubljani, i to za oko 220 milijuna kuna.

Gdje je ‘puklo’?

Prijepor je navodno izazvalo to što je u igri bila i jedna ponuda nešto većega iznosa, ali pristigla izvan propisanih rokova, a prema tom portalu, Vukina je na NO-u ostao usamljen u stavu da je se ne odbaci kao nevažeću. No, u dijelu poslovne zajednice uvjereni da su preglasavanje i taština nisu “pravi” razlog ostavke i da su u njezinoj pozadini dublji prijepori.

Komentari (3)
Pogledajte sve

i neka bude svakako alal!

a di je ona lijepa baka, dosadilo joj?

da nema ove antologijske kompanije i njene juhe i ajvara, ja stvarno ne znam šta bi jeo..

sad barem imaju leću ali to više ne jedem..

ova rvatska to je čudo jedno.. ja već popisujem masone ako me neki komunist bude pitao.

New Report

Close