Grad Bakar u velikom investicijskom zamahu, pokreće aktivnosti za osnivanje nove poduzetničke zone

Autor: Suzana Varošanec , 20. ožujak 2023. u 17:32

Tržišna vrijednost darovanih nekretnina na platou bivše koksare u Bakru. površine 84.602 m2 iznosi 4.922.688,96 eura, odnosno 37.090.000,00 kuna. Grad Bakar se potpisivanjem Ugovora obvezuje darovane nekretnine privesti namjeni u roku od 5 godina,

Grad Bakar, u sklopu aktualnog investicijskog zamaha uključivo na realizaciji projekta pod imenom Gospodarsko središte Hrvatskog primorja, stekao je potrebne vlasničke uvjete za razvoj svoje nove zone na platou bivše koksare. Naime, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić svečano su potpisali Ugovor o darovanju nekretnina u k.o. Bakar Gradu Bakru, u svrhu osnivanja poduzetničke zone ,”Bakar” na platou bivše koksare u Bakru.

Time se operacionalizira Vladina odluka iz prosinca prošle godine o darovanju nekretnina Gradu Bakru s navedenom svrhom, pri čemu tržišna vrijednost darovanih nekretnina površine 84.602 m2 iznosi 4.922.688,96 eura, odnosno 37.090.000,00 kuna. Grad Bakar se potpisivanjem Ugovora obvezuje darovane nekretnine privesti namjeni u roku od 5 godina, što podrazumijeva opremanje poduzetničke zone energetskom infrastrukturom (struja, javna rasvjeta, plin, plinska podstanica, priključci na javnu mrežu i / ili izgrađena trafostanica i drugi energetski priključci), zatim komunalnom infrastrukturom (opskrba vodom, vodovodne i oborinske instalacije, kanalizacija i odvodnja – fekalna, oborinska, tehnološka, priključci na javnu mrežu), prometnom infrastrukturom (pristupne ceste, ceste unutar poduzetničke zone, odnosno poduzetničke potporne institucije, parkirališta, utovarne rampe i dr.) i komunikacijskom infrastrukturom (telefonska i internetska, radio, TV mreža i dr.).

Gospodarski razvoj

Prenamjena platoa bivše Koksare, koja je svojom izgradnjom i dugogodišnjim radom narušila ugled Grada i zdravlje građana, prvenstveno ima za cilj osnivanje Poduzetničke zone „Bakar“ kojom će se potaknuti gospodarski razvoj, omogućiti ulaganje i širenje pogona brojnih investitora, kao i ostalih poduzetničkih aktivnosti na tom području, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora. Darovanje predmetnih nekretnina, prema gradonačelniku Bakra, od velike je važnosti za daljnji razvoj Grada Bakra, a stvaranjem Poduzetničke zone „Bakar“ promijenit će se vizura samoga Grada, otvoriti nova radna mjesta, poboljšati kvaliteta života, razviti ekonomija i gospodarstvo, sve na dobrobit Grada Bakra, a time i RH.

„Čast i zadovoljstvo mi je na današnji dan otvoriti ovo svečano potpisivanje Ugovora koji je za Grad Bakar toliko značajan da je teško opisati riječima. U prezentaciji možete vidjeti kako je Bakar izgledao u vrijeme Koksare od 1978. nadalje dok su njegovi stanovnici trpjeli ekološko onečišćenje i zagađenje. Zahvaljujući Vladi RH-a, predsjedniku dr. Franju Tuđmanu 1994. je donesena Odluka o uklanjanju postrojenja tadašnje Koksare i to je trajalo sve do 2019. kad je konačno likvidirana tvrtka Koksar te su srušeni svi postojeći objekti. Utrošeno je preko 360 milijuna kuna u sanaciju terena i dijela podmorja te su se time stekli uvjeti da zemljište pripadne u vlasništvo RH. Budući da se likvidacija otegla veliki niz godina mi smo odlučili u dogovoru s Industrijskom zonom otkupiti upravnu zgradu tadašnje Koksare i teren oko nje za 6 milijuna kuna. S tim sredstvima je završena likvidacija Koksare i ona je na neki način prestala postojati, a zemljište je pripalo Republici Hrvatskoj. Kako smo mi u Bakru proaktivni, nismo htjeli čekati već smo krenuli pripremati projekte, i upravo s našim zahtjevom, a zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH u prosincu je donesena odluka gdje se zemljište platoa Koksare, zemljište koje danas potpisujemo predaje u vlasništvu Grada,“ naglasio je Klarić.

Novi UPU

Dodao je da je Grad pripremio i donio Urbanistički plan uređenja, a paralelno s tim pripremili su i projekt izgradnje kanalizacijskog sustava Grada Bakra vrijedan 60 milijuna kuna koji se upravo radi na području Bakra. Na dijelu platoa bivše Koksare gradi se veliki uređaj za pročišćavanje s 360 metara dugim ispustom u more i tako Bakar koji sada ima 36 direktnih ispusta kanalizacije čitavim obodom zaljeva, postaje ekološki čist u ovom dijelu. Također, prema Klariću postoje brojni projekte s kojima kreću u realizaciju i unapređenje Bakra u turističkom smislu.

“Dio pomorskog tunela nekadašnje Koksare, želimo pretvoriti u prezentacijski centar u kojem će posjetiteljima i građanima biti prezentirana industrijska prošlost i sve ono što se više nikad u Bakru ne smije dogoditi,“ naglasio je gradonačelnik te nadodao kako je trenutno na području Grada Bakra 37 velikih gradilišta, u Industrijskoj zoni Bakar radi se preko 20 novih hala, grade se 2 nove prometnice i još 2 kružna toka, a u ovom mandatu ostvarit će se obećanje i otvoriti oko 1000 novih radnih mjesta.

Uz čestitke što je proračun Grada Bakra s 15 milijuna kuna došao na 15 milijuna eura, a što dovoljno govori o gospodarskim aktivnostima u samome Gradu, koji kao rezultat imaju i punjenje državnog proračuna, Bačić je naglasio da je Industrijska zona Kukuljanovo najopremljenija i najsnažnija poduzetnička zona u Hrvatskoj.

“Vidjevši kako je Zona izgledala 2007. pa do danas, radi se zaista o impresivnim ulaganjima i na tome treba ustrajati i čestitati. Ovaj današnji dan praktično je nastavak jedne brige Vlade RH-a za doprinos snaženju ovoga Grada i brizi za njegov okoliš, da će jedan prostor koji je nekad bio, ja bih rekao crna industrija, koja je u značajnoj mjeri umanjivala kvalitetu života ovog Grada, kroz ovaj projekt najprije sanacije uklanjanja jednog devastiranog prostora i okoliša, polako sigurnom rukom dobiti onaj izgled i onu namjenu koja je primjerena ovome Gradu,“ naglasio je Bačić.

Komentirajte prvi

New Report

Close