Goran Marić postavlja Đuru Popijača na čelo Petrokemije

Autor: Marija Brnić , 12. siječanj 2017. u 08:09
Đuro Popijač svojedobno je bio žestoki protivnik privatizacije Petrokemije/Goran Stanzl/PIXSELL

Dosadašnji predsjednik Nenad Zečević ostaje u Upravi, a slijede i smjene u Nadzornom odboru tvrtke.

Svojedobno žestoki protivnik privatizacije kutinske Petrokemije, nekadašnji ministar gospodarstva Đuro Popijač, dolazi na poziciju predsjednika Uprave te tvrtke, sa zadatkom da – pripremi novi progam privatizacije te tvrtke.

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju na sjednici u ponedjeljak prihvatilo je prijedlog ministra državne imovine Gorana Marića da Popijača predloži za čelno mjesto u Upravi, dok će dosadašnji predsjednik Nenad Zečević ostati u Upravi, a njegovu imenovanju će prethoditi i smjena u nadzornom odboru Petrokemije, gdje će ljetos imenovanog predsjednika Marijana Kuprešaka iz Mostove kvote zamijeniti Mijo Šepak. Šepak je godinama bio u NO-u Petrokemije, pa se ovom brzom kadrovskom promjenom slučaj Petrokemije vraća pod ingerenciju HDZ-a. Mostovci danas kažu da ni prošle godine rješavanje kompleksnog slučaja Petrokemije nije usporavao HDZ, već prvenstveno kontekst ponude jedinog kandidata na javnom natječaju, PPD-a, no bez čije participacije i suglasnosti kao najvećeg vjerovnika ni daljnji procesi rješavanja problema u Petrokemiji neće biti izvedivi.

Zasigurno i sam Đuro Popijač danas drugačije gleda na nužnost pronalaska strateškog partnera za Petrokemiju nego prije pet godina, kada je kao saborski zastupnik reagirajući na inicijativu tadašnjeg ministra gospodarstva Radimira Čačića dao izjavu kako "ne postoji normalan i argumentiran razlog za prodaju Petrokemije". Petrokemiju država kao većinski vlasnik ni svim "injekcijama" proteklih godina nije uspjela pretvoriti u zdravu kompaniju. U međuvremenu ne samo da tržište za njihove proizvode nije prošireno, nego sve više Petrokemija gubi i domaći teren, na koji je tradicionalno oslonjena, a posebno izražen problem posljednjih godinu dana pojavljuje se mađarski proizvođač Bige Holding, koji vrlo agresivno prodire do krajnjih kupaca s izuzetno niskim, dampinškim cijenama.

U uvjetima začuđujuće zatvorenosti i potpune blokade informacija iz državnih ministarstava imovine i gospodarstva o slučaju kutinskog proizvođača gnojiva, ad hoc donesena odluka o novim kadrovskim rješenjima u Petrokemiji signalizira kako bi se proces potrage za strateškim partnerom nakon godinu i pol mogao uskoro završiti, ili izglednije nastojati iznova riješiti. Iz dostupnih izvora, glavni kreator daljnje politike očuvanja Petrokemije biti će ministrica gospodarstva Martina Dalić, koja je i predložila ministru državne imovine Goranu Mariću da se daljnji postupak restrukturiranja preda u ruke Popijaču, no od Popijača jučer nije bilo moguće dobiti informacije u kojem će smjeru voditi daljnje rasplitanje problematike u Petrokemiji.

Za Popijača će u svakom slučaju povjereni posao u Petrokemiji biti velik izazov, to više što je menadžersku karijeru dosad gradio u neproblematičnim sustavima – Fini i Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a nakon političke karijere, s obitelji je posljednjih godina razvijao biznis u proizvodnji jabuka. Prošla mu godina, zbog vremenskih nepogoda, kao i drugim voćarima, nije bila za pohvaliti se, no nepogode u Kutini posve su druga priča. 

Komentari (21)
Pogledajte sve

Rekli smo Vam- da nije dobro-….i nije !

https://media.giphy.com/media/dw7MocLEBb4hq/giphy.gif


Đuro se zasitio privatnog kamena i sada se zdušno baca na državne jasle, koje uvijek moraju biti pune, bez obzira što stoka sitnog zuba mislila o tome, sada više ne moramo brinuti za budućnost ove tvornice, on če je uništiti do kraja

Đuri evo nije trebalo ni tri kvartala, Đuroexpress


Svi naši problemi kreću iz našeg mentaliteta. Svi pokušavaju zaobilaziti probleme umjesto da ih rješavaju. I to je naš temeljni problem. Sve se rješava ho-ruk, privremeno, vatrogasno, populistički, a ne temeljito i sa smislom.

Ne, temeljni problem je taj što sve pokušava riješiti država, onaj isti faktor koji je i stvorio problem. U tom smislu to svakako je problem mentaliteta jer mi se od socijalizma i centralnog planiranja, koje se sustavno uči i promiče u školama, nećemo nikada odmaknuti.

New Report

Close