Glavna skupština Adris grupe: Rezultati iznad pretkriznih

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2023. u 10:00
Predsjednik Uprave Adris grupe Marko Remenar /V. Ž. Rogulja/PIXSELL

Tijekom dana održane su i skupštine Maistre, HUP-a Zagreb i Cromarisa.

Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe u Rovinju završilo je održavanje glavnine godišnjih skupština društava u sastavu Grupe.

Tijekom dana održane su i skupštine Maistre, HUP-a Zagreb i Cromarisa. Glavna skupština Croatia osiguranja održana je 31. svibnja, dok će se skupština Grand hotela Imperial održati 21. lipnja.

Obrazlažući poslovne rezultate 2022., predsjednik Uprave Adris grupe Marko Remenar dioničare je podsjetio na makroekonomsko okruženje, ali i potvrdio da strateški gledajući “već druga globalna kriza u svega nekolikogodina potvrđuje da Adris ima dobro uravnotežen portfelj poslova u različitim djelatnostima, te ljude koji se znaju nositi s izazovima”.

Rast prihoda od prodaje dolazi iz sva tri posla, ali ponajprije iz turističkog dijela. U 2022. Adris grupa ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 6,5 milijardi kuna, što je za 14% više u usporedbi s 2021. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 6,1 milijardu kuna (rast 16%).

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 1,30 milijardi kuna, što je rast od 23%. Neto dobit u 2022. iznosi 550 milijuna kuna, što je za 37% više od neto dobiti iz 2021., i za 9% veća je od neto dobiti ostvarene u 2019. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi pak 418 milijuna kuna i, u usporedbi s prethodnom godinom, veća je za 41%.

Zaduženost je i dalje iznimno niska i iznosi 0,7 x EBITDA. Skupština je donijela i odluku da se lanjska neto dobit u iznosu od 3.913.150,23 kuna rasporedi u zadržanu dobit. Donesena je i odluka o isplati dividende u iznosu od 2,35 eura po dionici.

Na skupštini dioničari su postavili pitanja o padu premije osiguranja i utjecaju na rezultat CO, o otpisu za nabavu softvera u CO-u i planira li CO isplatu dividende, o vlasništvu u Savi Re… 

Komentirajte prvi

New Report

Close