Gavrilović maloprodajni lanac Diona pretvorio u nekretninsku tvrtku

Autor: Saša Paparella , 20. prosinac 2016. u 07:51
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Prihod tvrtke preko koje posluje Diona pao je u svega dvije godine sa 1,1 milijardu na 242 milijuna kuna, a broj zaposlenih smanjen je sa 1574 na svega 306.

Maloprodajni lanac Diona smanjio je broj svojih prodavaonica sa 113 na svega 11.  Također, u svega dvije godine, od 2013. do 2015,. broj zaposlenika nekoć vodećeg domaćeg maloprodajnog lanca smanjen je s 1574 na 306, a godišnji prihod pao je sa 1,1 milijarde na 242 milijuna kuna. Posljednju godinu dana, dobit je s 91 milijuna pala na 13 milijuna kuna.

Unatoč tome što su broj trgovina smanjili za deset puta, vlasnici Dione, obitelj Gavrilović, tvrde kako su neistinite glasine o nestanku brenda, čiji je udes započeo sredinom 90-tih kad je završio u portfelju Miroslava Kutle. Stara je Diona otišla u stečaju, u kojem se još uvijek nalazi, dok je novu tvrtku pod nazivom Dinova-Diona preuzela obitelj Georga Gavrilovića. 

Uložili 120 milijuna 
"Poznato je da Dinova-Diona provodi restrukturiranje tako da izlazi iz poslovanja maloprodaje. Kupnjom Dinova-Dione u 2004. godini preuzeto je 113 maloprodajnih objekata, a trenutačno se djelatnost maloprodaje obavlja u 11 objekata", rečeno nam je u toj tvrtki. Određene poslovne cjeline prenesene su drugim trgovačkim lancima (Spar, Ribola, Gavranović i Lonia), koje su preuzele sve zaposlenike, zalihe i inventar, te plaćaju ugovoreni dugoročni najam za objekte u vlasništvu Dinova-Dione u kojima obavljaju djelatnost.  Gavrilovići su uložili u Dionu oko 120 milijuna kuna i to u infrastrukturu objekata kroz renoviranje ili izgradnju, kupnju novih objekata i opreme. 

Dvije profitabilne tvrtke
Također su kupovali udjele u tvrtkama koje se bave maloprodajom, ali nismo uspjeli doznati u kojima. Poduzetnička obitelj Gavrilović u svom portfelju ima dvije iznimno uspješne tvrtke. Mesna industrija Gavrilović lani je uprihodila 389 milijuna kuna i ostvarila 6,3 mil kuna dobiti, dok je njihova tvrtka globalna hrana, preko koje drže franšizu Mc Donald'sa, imala 322 milijuna kuna prihoda i 36,3 milijuna kuna dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close