FOTO/VIDEO: Prvi od četiri novih dizel-električnih vlakova danas je pušten u promet, ukupna investicija vrijedna 17,5 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2019. u 11:40
Foto: HŽ Putnički prijevoz

Sa zagrebačkog Glavnog kolodvora prema Varaždinu u petak ujutro je na prvu redovnu vožnju krenuo novi dizel-električni motorni vlak namijenjen za regionalni prijevoz, a vozit će na relaciji Zagreb Glavni kolodvor–Zabok–Varaždin i obrnuto.

Novi vlak su za HŽ Putnički prijevoz proizvela Končar – Električna vozila. Koristit će se u regionalnom prijevozu i svakodnevno prevoziti putnike na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Zabok – Varaždin i obrnuto.

"Ova relacija je izuzetno bitna jer se na njoj godišnje preveze oko dva milijuna putnika", izjavio je uoči polaska vlaka predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Podsjetio je da je HŽ Putnički prijevoz s tvrtkom Končar – Električna vozila u siječnju 2014. potpisao ugovor o proizvodnji 44 nova vlaka.

Nakon što je u prvoj fazi nabave isporučeno 20 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz te jedan dizel-električni motorni vlak za regionalni prijevoz, za daljnju nabavu četiri dizel-električna motorna vlaka za regionalni prijevoz osigurana su sredstva iz Zajma međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

Prvi od tih vlakova danas je pušten u promet, a preostala tri bit će isporučena do kraja prvog kvartala 2020. godine, rekao je Ukić napominjući kako vrijednost investicije za ta četiri vlaka iznosi 17,4 milijuna eura.

Napominje i kako se planira isporuka isporuka još sedam dizel-električnih i 12 elektromotornih vlakova. Ti vlakovi će, kao je rekao, dolaziti od 2021. do 2024. godine. Riječ je o modernim vlakovima koji zadovoljavaju sve standarde i najmodernije uvjete prijevoza.

Predsjednik Uprave Končar-Električnih vozila Ivan Bahun je kazao kako je novi vlak visokotehnološki proizvod u potpunosti razvijen i proizveden u Končaru prema najsuvremenijim europskim i svjetskim normama.

Maksimalna brzina vlaka je 120 kilometara na sat, ima 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta. Opremljen je s četiri para dvokrilnih ulaznih vrata, dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, a kompletan putnički prostor je pod videonadzorom. Putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi).

Video dolaska vlaka na YouTube kanalu je objavio portal Zagorje.com.

Komentirajte prvi

New Report

Close