FOTO: U Rijeci otvorena trafostanica vrijedna 165 milijuna kuna, strujom će opskrbljivati 50 tisuća potrošača

Autor: Darko Bičak , 26. travanj 2017. u 13:30
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Saša Dujmić, član Uprave HEP-a, istaknuo je da su oni s oko 2,5 milijardi godišnjih ulaganja jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) će ove godine u prijenosnu i distribucijsku mrežu investirati 1,45 milijardi kuna, rečeno je na otvaranju trafostanice Turnić u Rijeci, a što je projekt težak ukupno 165 milijuna kuna. Nikola Šulentić, direktor HEP-ODS-a pojasnio je da je vrijednost samog objekta, koja je zajednička investicija HEP-a i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava HOPS, 90 milijuna kuna, a dodatnih 70-ak milijuna kuna koštali su radovi na okolnim mrežama. TS Turnić, koja će strujom opskrbljivati 50 tisuća potrošača, je četvrta od ukupno pet planiranih trafostanica do 2020. u Rijeci koje će omogućiti sigurniju opskrbu tog lučkog grada.

Saša Dujmić, član Uprave HEP-a, istaknuo je da su oni s oko 2,5 milijardi godišnjih ulaganja jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj. „Važno je istaknuti da HEP grupa svoje investicije u najvećoj mjeri provodi angažiranjem domaćih tvrtki, a što je bio slučaj i s izgradnjom TS Turnić u kojoj su većinu poslova obavili Končar KET, HELB, Ravel, Lavčević inženjering, GP Krk, Elektrocentar Petek te Tehnoelektro Đakovo“, kazao je Dujmić.

Važnost HEP-ovih investicija naglasio je i Ante Čikotić, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike. „Ovaj projekt, kao i ulaganje HEP-a u prijenosnu i distribucijsku mreže koja samo u ovoj godini iznose 1,45 milijardi kuna, smjer su kojim treba nastaviti i dalje. HEP je naša strateška kompanija od koje imamo velika očekivanja i ona mora biti motor gospodarskog razvoja“, kazao je Čikotić. Dodao je da će razvoju energetike na Kvarneru dodatni zamah dati izgradnja LNG terminala na Krku, a što je planirano do kraja 2019. Čikotić očekuje da će ukapljeni plin omogućiti da najveći dio energetskih postrojenja na ovom području počne koristiti ovaj ekološki i prihvatljivi energent. Osim toga, državni tajnik je najavio da uskoro kreće projekt mikrosolara koji bi trebao obuhvatiti od 100 do 150 tisuća kućanstava, a na koji način bi se dobila povoljna i ekološki prihvatljiva energija.

Iz samog HEP-a pojašnjavaju da ove godine planiraju uložiti milijardu kuna u distribucijsku mrežu te oko 450 milijuna kuna u prijenosnu mrežu. Te investicije obuhvaćaju izgradnju, rekonstrukciju, revitalizaciju i sanaciju gotovo 300 trafostanica različitih naponskih razina, izgradnju, zamjenu i rekonstrukciju oko 3000 kilometara raznih dalekovoda, podzemnih i podvodnih kabela te mreže niskog napona.

Komentari (1)
Pogledajte sve

HEP je najveci investitor koji redovito angazira domace firme koje se za to redovito oduzuju ‘kickback’ provizijama HEPovoj upravi, lokalnim direktorima i ekipi oko njih koja sve to omogucije. Sere mi se od ovakvih objava o ‘velikim investicijama’ firme koje je monopolist, koji K pisete bez jedne kriticke recenice, samo prenosite sranja koja je netko rekao bez imalo razmisljanja i analize.

New Report

Close