FOTO: Nova investicija u Petrokemiji vrijedna više od pola milijuna eura, započeli i kampanju zapošljavanja

Autor: Danijel Prerad/VL , 09. prosinac 2019. u 14:29
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Prodaja Petrokemije je ove godine napravila veliki iskorak.

U kutinskoj Petrokemiji otvoren je pogon za pakiranje jumbo vreća (tzv. Big bag pakiranje), investicija vrijedna više od pola milijuna eura, a koja se veže na vrlo uspješnu polsovnu godinu ove tvrtke. Naime, 2019. će, nakon dugo vremena, biti prva poslovna godina  koju će kutinska tvornica gnojiva završiti u pozitivi. Ujedno je to i prva godina poslovanja Petrokemije u novom vlansičkom aranžmanu, u kojem dvije najveće hrvatske kompanije, INA i PPD, imaju više od 54 posto vlasništva tvrtke. 

 „Prvih devet mjeseci smo završili u plusu od 120 milijuna kuna neto dobiti, a zadnji  kvartal je u planskim rezultatima koje smo najavili pa je za očekivati da će cijela godina završiti veoma dobro. I da će ova godina uistinu biti godina sa izvanrednim rezultatima“ – rekao je novinarima predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač koji je istakao kako zaslugu za tu uspješnu godinu u jednakom omjeru nosi rekordno niska cijena plina na tržištu te akcije same Petrokemije.

„I da cijena plina nije tako niska mi bi godinu završili u plusu. Prodaja Petrokemije je ove godine napravila veliki iskorak jer smo se orijentirali na drugačija tržišta. Promijenili smo strukturu tržišta te robu plasiramo u Srednju Europu i krug od 500 kilometara od Kutine gdje smo mi veoma kompetitivni s cijenom, tu imamo brand, a i s najmanjim troškom možemo isporučiti robu. Promijenili smo i stukturu robu, unaprijedili logistiku“ – dodao je Žmegač istaknuvši i kako investicija u punilište jumbo vreća pokazuje da Petrokemija prati tržište.

„Sve je veća potražnja za big bagovima kod naših kroisnika, a to znači i da naši korisnici, poljoprivrednici, sve više uvode i sami nove tehnologije. S ovim kapacitetima mi ćemo za 100 posto podići prodaju robe na big bagovima, a odluka je poslovna i  da cijenom potaknemo poljoprivrednike da koriste ovaj sustav pakovanja mineralnih gnojiva“ – dodao je Žmegač.
Uvedeni sustav na četiri linije puni mineralno gnojivo u vreće od 500 i 1000 kilograma, dok su standardna pakovanja 25 kilograma. 

Inače, Petrokemija je upravo ovih dana počela i s kampanjom zapošljavanja. U dogovoru sa sindikatima tvrtku je uz otpremnine napustilo  1. srpnja 260 radnika, a do kraja 2020. ukupni broj radnika koji će otići iz Petrokemije će biti 350. Istovremeno će biti zaposleno između 100 i 150 novih radnika. 
„No, unatoč dobvim rezultatima mi se nećemo opustiti. Stabilni jesmo, i za 2020. Planiramo nastaviti optimizirati poslovanje, raditi na informatizaciji Petrokemije te usvojiti jednu dugoročnu poslovnu strategiju . Ako sve to riješimo kako treba, onda bi s krajem iduće godine mogli reći da smo na putu konačnog oporavka.“ – napominje Davor Žmegač. 
Kapacitet jedinog hrvatskog proizvođača gnojiva je 1,35 milijuna tona mineralnog gnojiva godišnje, a poslovni plan za ovu godinu, koji će biti i ostvaren, predviđao je proizvodnju od 1,1 milijuna tona.
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

I nikog ovdje nezanima kako je odjednom, u godinu dana razlike, odmah nakon promjene vlasnika, ova tvrtka iz stotina milijuna minusa odmah usla u plus???

New Report

Close