Fortenovi u ‘operaciji Ledo’ asistiraju Morgan Stanley i KPMG

Autor: Jadranka Dozan , 03. studeni 2020. u 07:00
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Uprava potvrdila pisanje Poslovnog dnevnika, tri ‘finalista’ u dubinskom snimanju koje može trajati do kraja godine.

Kako je Poslovni dnevnik pisao već prošli tjedan, Fortenova grupa je više-manje podijelila “ulaznice” za drugi krug utrke za preuzimanje njezina Poslovnog područja Smrznuta hrana. Uz Ledo plus, ona uključuje i dvije regionalne sastavnice tog biznisa bivšeg koncerna Agrokor, čitlučki Ledo i Frikom sa sjedištem u Srbiji, te još nekoliko manjih povezanih društava.

Iz Fortenova grupe jučer su potvrdili da se kreće sa sljedećom fazom postupka prodaje tog “grozda” njihovih tvrtki, ali u pogledu imena zasad su ostali na uopćenoj formulaciji, navodeći zasad tek kako je poziv upućen “određenom broju odabranih ponuđača” iz skupine od desetak interesenata koji su svoje zanimanje iskazali najizdašnijim neobvezujućim ponudama (govorilo se o 600+ milijuna eura).

Prema neslužbenim saznanjima Poslovnog dnevnika, pak, sigurni finalisti ove poslovne operacije su američko-britanski Nomad Foods i norveška Orkla kao potencijalni strateški investitori u Ledo, te češki investicijski holding Emma Capital (koji se u utrku uključio zajedno s J&T grupacijom) kao pretendent koji dolazi iz redova financijskih investitora.

Respektabilna konkurencija

S tim pozivnicama lista onih koji će u predstojećoj fazi dobiti priliku za dubinsko seciranje poslovnih knjiga možda i nije baš definitivno “zaključana”. No ako se i ostane na spomenutoj trojci, konkurencija dvaju jakih međunarodnih igrača iz prehrambene branše i jednog financijskog investitora koji ne funkcionira baš kao klasični private equity fond je respektabilna.

“Testiranjem tržišta potvrđeno je da među potencijalnim investitorima postoji snažan međunarodni interes za našu djelatnost zamrznute hrane. Sve kvalificirane neobvezujuće ponude dolaze od kompanija s izvanrednim investicijskim i operativnim postignućima u prošlosti. Sretni smo što ćemo u postupak dubinskog snimanja ući s nekoliko iznimno snažnih potencijalnih partnera”, istaknuo je u jučerašnjoj objavi James Pearson, glavni financijski direktor Fortenova grupe.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, rekao je pak kako u kompaniji očekuju da će postupak dubinskog snimanja biti dovršen do kraja godine te da će o daljnjem razvoju događaja pravovremeno izvještavati i svoje ljude i tržište.

Potencijalni kupci već su se oboružali i financijskim savjetnicima, kao, uostalom, i Fortenova. Prema neslužbenim izvorima Poslovnog dnevnika, u operaciji prodaje “frozen food” divizije Fortenova grupi asistiraju investicijski stručnjaci Morgan Stanleyja te KPMG koji je ponajprije zadužen za koordiniranje procesa due diligencea. U Fortenovi ističu kako je, osim maksimiziranja vrijednosti, krajnji cilj kompanije “odabir strateškog partnera koji će dati najveći doprinos daljnjem razvoju Poslovne grupe smrznuta hrana”.

Prodaju samo jedan segment

Tako Peruško naglašava da “iako se ulazi u fazu dubinskog snimanja, dovršetak procesa i dalje ovisi o pronalaženju partnera koji će prepoznati punu vrijednost i potencijal ove djelatnosti i njezinih ljudi”. Ponovio je i da je u funkciji postizanja ciljane kapitalne strukture kroz smanjenje zaduženosti kompanije, Fortenova spremna prodati samo jedan segment osnovne djelatnosti. Drugim riječima, zaključi li aktualna prodaja “frozen fooda”, na tome bi se (do daljnjega) i stalo.

Inače, za globalno tržište smrznute hrane u idućih se pet godina predviđa rast po stopama oko pet posto; sa 245 milijardi dolara (procjena za 2020.) vrijednost bi mu 2025. trebala premašiti 310 milijardi. Za europsko se računa se da će ove godine biti na nešto više od 95 milijardi dolara, a do 2025. bi trebalo u prosjeku godišnje rasti nešto više od četiri posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close