Fortenova prodala Projektgradnju, je li Ledo sljedeći korak?

Autor: Jadranka Dozan , 18. rujan 2020. u 07:36
Da je Ledo 'magnet' za potencijalne investitore priznaju i iz same Fortenove, Foto: Igor Kralj / Pixsell

Ugovor o prodaji non-core građevinske tvrtke Osijek Koteksu potpirio priče o potrazi za mogućim kupcima ‘zlatnih koka’.

U poslovnim krugovima već nekoliko mjeseci šuška da je Fortenova aktivno počela propitivati interes potencijalnih investitora za neke od najprepoznatljivijih operativnih kompanija. S krajem sezone te su se spekulacije ponovno zahuktale, u prvom redu za Ledo, ali iz drugog plana u istom se kontekstu spominje i Jamnica. Komentirajući priče o Ledu upućeni će reći kako to još ipak nije “strukturiran” projekt odnosno operacija, ali uvjereni su da je to sljedeći korak, a među financijašima se već licitira i imenima potencijalnih interesenata. No, iz Fortenove zasad potvrđuju samo bavljenje prodajama non-core biznisa dio kojeg je i jučerašnja objava prodaje Projektgradnje plus, a vezano uz priče o Ledu odgovaraju tek uopćeno.

1,1 milijardu eura

teško je zaduženje Fortenove kod američkog fonda HPS i ruske banke VTB

“Ledo drži vodeće tržišne pozicije, ima snažnu proizvodnju i tržišne kanale na svim tržištima na kojima posluje, pa stoga ne iznenađuje da već niz godina privlači interes potencijalnih investitora. No, u ovom trenutku ne postoji formalni izraz interesa za Ledo”, kažu u odgovoru na naš upit. Istodobno su iz kompanije objavili finaliziranje ugovora o prodaji kojim Projektgradnja prelazi u ruke Osijek Koteksa.

Osječka je građevinska tvrtka izabrana kao najbolji ponuditelj u lani započetom procesu prodaje uz savjetničku podršku Deloittea.

Premalo za ciljane prihode

Za nedavnog predstavljanja polugodišnjih rezultata vlasnicima uprava Fortenove najavila je i da u okviru prodaja tzv. non-core djelatnosti do kraja godine očekuje uprihoditi oko 250 mil. kuna. Uz jučerašnju objavu ističe se kako Projektgradnja s oko 200 građevinskih profesionalaca potpisuje neke od najvećih građevinskih projekata u Hrvatskoj te kako je u četiri i pol godine izvela 70-ak projekata vrijednih 173 milijuna eura. No, ta prodaja zbog velikog tereta dugova zacijelo neće osobito pridonijeti ciljanim prihodima od prodaja non-cora. Prema godišnjem izvješću, društvo je lani ostvarilo 172 milijuna prihoda, ali uz gubitak od 7,5 milijuna kuna, premašen je iznos kapitala. Tako se i u revizorskom izvješću navodi da “daljnje poslovanje, kao i otplata značajnih obveza direktno ovisi o pronalasku kupca odnosno novog vlasnika”.Strateški partner napokon je tu, a Osijek Koteks će preuzimanjem portfelj koji se uglavnom sastoji od niskogradnje i proizvodnje građevinskog materijala upotpuniti visokogradnjom. Inače, osječka je tvrtka lani iskazala 318 milijuna kuna prihoda i 6,4 milijuna dobiti. Početkom lanjskog listopada Fortenova je obznanila i početak procesa prodaje putničkih agencija Atlas i Kompas te zadarske Sojare. Od sporednih djelatnosti dosad su prodali još tvrtku Rivijera, te manjinske udjele u ID Riva Toursu i Gulliver travelu.

Žele bolji povrat

James Pearson, glavni financijski direktor Grupe ističe kako četiri prodajne transakcije, s ostalima koje očekuju zaključiti u narednim mjesecima, Grupi omogućavaju izoštreniji fokus na manje kompleksnu strukturu odnosno tri temeljna poslovna područja – maloprodaju, prehranu i poljoprivredu. To će, kaže, omogućiti i ostvarivanje boljeg povrata u budućnosti.

Što u kontekstu deklariranog opredjeljenja za Fortenova grupu kao poslovnu cjelinu s te tri strateške divizije znače glasine o Ledu i Jamnici, u kompaniji nisu željeli komentirati. No, takav mogući slijed povezuje se ponajprije s velikim teretom obveza po 1,1 milijarde eura teškom zaduženju (Zapisu o zajmu) kod američkog fonda HPS i ruske banke VTB.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve će ovi stranci prodati što vrijedi. Todorić najvećih štetočina Hrvatske nakon Miloševića

New Report

Close