Floričić i Jeličić-Purko preuzeli kontrolu nad Infosistemom

Autor: Jadranka Dozan , 24. srpanj 2011. u 22:00

Poznati dvojac domaćeg tržišta dionica pojačao udjel u zagrebačkoj IT tvrtki i najavljuje vraćanje dionica na ZSE

U vlasničkoj strukturi zagrebačkog Infosistema, tvrtke za izgradnju i održavanje informatičkih sustava, koja je lani ostvarila 53 milijuna kuna prihoda, nedavno je došlo do značajnog okrupnjavanja. Poznati je dvojac domaćeg dioničkog tržišta, Miroslav Jeličić-Purko i Kristijan Floričić, otkupili su pakete dionica nekolicine većih dioničara, saznaje Poslovni dnevnik.

Nakon nekoliko godina statiranja s manjim vlasničkim udjelima time su praktički, uz dioničare “istomišljenike”, došli do vlasničke prevlasti u toj IT tvrtki. Navodno danas kontroliraju oko 45 posto dionica, što pri odlučivanju na skupštinama društava s raspršenom strukturom dioničara obično daje znatno veći glasački utjecaj. Zasad se te vlasničke promjene ne vide u poretku top 10 dioničara u depozitoriju SKDD-a jer dionica Infosistema od sredine 2010. nema na burzi pa se transakcije obavljaju ugovorima o kupoprodaji što znači i dulji postupak prijenosa vlasništva. Floričić i Jeličić potvrdili su nam povećanje udjela. “U Infosistemu smo dioničari više od pet godina. Tada je to bila jedina dionica na burzi iz IT sektora za koji smo procijenili da ima potencijal značajnijeg rasta. Stvari se potom nisu razvijale u željenom smjeru razvoja kompanije, a premda su se dolaskom nove Uprave (u ljeto 2008. op.a.) stvari počele mijenjati, na nedavnoj skupštini dalo se primijetiti da je dio dioničara i dalje nezadovoljan, što je rezultiralo i željom za prodajom dionica. Nakon detaljnih analiza IT sektora i referenci koje ima Infosistem odlučili smo se povećati udjel”, priča Kristijan Floričić. Jeličić-Purko pak dodaje da će ojačan vlasnički utjecaj usmjeriti na daljnje jačanje kompanije tako što će ustrajati na “eliminiranju nepotrebnih troškova i investicija u potrošnju i korištenju glavnine novčanog tijeka u razvoj znanja i kreiranje novog portfelja proizvoda, kao i novih projekata. Ukratko, u prvom planu mora biti ulaganje u ljude i njihovo znanje”.

Uz više od 50 godina dugu povijest i zavidnu referentnu listu projekata, Infosistem je generirao široku bazu klijenata-korisnika, pa dvojica odnedavno najvećih dioničara kažu kako im je srednjoročni cilj povratak kompanije na vodeće mjesto u sektoru. “Bit će to jako teško, ali uvjereni smo da zajedno s Upravom i zaposlenicima to nije neostvarivo”.Jedan od prvih koraka koji će inicirati je vraćanje dionice “INFS” na Zagrebačku burzu (na MTP tržište) i podizanje transparentosti kompanije, a nakon toga i uvrštenje u redovnu kotaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close